One Croatia

Vrijedna donacija Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana

27. travnja 2021. u 7:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Vrijednu donaciju medicinske i druge opreme, kao pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa, na simboličan su način predali predstavnici inicijative One Croatia, koja je ujedinila donatore iz 30-ak udruga Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana, javlja HINA.

U tijeku uređenje trga cara Augusta

Početkom svibnja 2020. godine, nakon višegodišnjeg čekanja, Grad Rim je započeo s radovima na uređenju Trga cara Augusta (Piazza Augusto Imperatore) koji se nalazi između Mauzoleja cara Augusta (Augusteum) i zgrade Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Riječ je o nastavku velikih radova koji su započeti 1933. godine tijekom kojih je srušena cijela gradska […]

Donacija se sastoji od uređaja za anesteziju, koji ujedno može poslužiti i kao respirator za sisačku Opću bolnicu “Dr. Ivo Pedišić”, vozila hitne pomoći dodatno opremljenog defibrilatorom i prijevoznim respiratorom za Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, te stotinu prepoznatljivih zaštitnih jakni za građevinske stručnjake, volontere Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. Ukupna vrijednost donacije je gotovo 1,5 milijuna kuna.

Zadovoljstvo što su mogli sudjelovati u uspješnoj humanitarnoj akciji, izrazili su veleposlanik Kanade u RH Alan Bowman i privremena zamjenica otpravnice poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH Caitlin Piper, a svečanosti primopredaje ispred županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Sisku, bili su prisutni privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Australije Daniel Joseph Emery, zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Japana Kaztumasa Miyazaki i drugi uzvanici.

Kako je rekao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Fabijanić, novo vozilo, koje će biti locirano u Petrinji, svojom opremom i pogonom na sva četiri kotača, omogućit će pružanje pomoći i najudaljenijim pacijentima u svim vremenskim uvjetima. Univerzalni suvremeni uređaj za anesteziju, prema riječima ravnatelja sisačke Opće bolnice Tomislava Dujmenovića, važan je segment daljnjeg razvoja bolnice. Nova zaštitna oprema statičara, dodao je Josip Atalić, iz Centra za potresno inženjerstvo, statičarima će predstavljati dodatni poticaj da ustraju u svom radu.

Hrvati iz Amerike pomažu studentima u Hrvatskoj i BiH

Hrvatska školska zaklada dobrotvorna je organizacija koja je osnovana 1989. godine od nekolicine hrvatskih iseljenika, uvjerenih da je ulaganje u mlade temelj opstanka i razvitka njihove domovine. Već više od 25 godina, HŠZ bez prestanka pomaže hrvatskim studentima u ostvarenju njihova sna o visokom obrazovanju. Osnovna svrha Hrvatske školske zaklade jest prikupljanje i raspodjela financijskih […]

Na donaciji je zahvalio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas…

“One Croatia snažan je odgovor hrvatskog iseljeništva na potrese kojima je Hrvatska pogođena u proteklih godinu dana – nedjeljivost hrvatskog naroda prikazana na ovaj način pokazuje istinsku ljubav i pripadnost svojim korijenima. Iako su Hrvati razdijeljeni diljem svijeta, vjerujem da čine sva ta društva u državama u kojima se nalaze – boljima. Hrvatska duhovna homogenost nadilazi prostornu udaljenost, nadilazi naraštaje, nadilazi jezične barijere, ona nas uvijek povezuje, u dobru i zlu”, rekao je državni tajnik Zvonko Milas.

Predsjednik zagrebačke podružnice Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP), u ime One Croatia, najavio nastavak suradnje s Hrvatima u svijetu i nove akcije. Kako je rečeno, u drugoj fazi slijedi opremanje hrvatskih vatrogasaca.

Udruženje hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP) u suradnji s udrugama hrvatske dijaspore u svijetu već je prikupila oko 1200 pojedinačnih donacija vrijednih 223 tisuće dolara.

Pomoć iz Gradišća. Prva montažna kuća ukrcana na teretnjake

Nakon serije teških potresa krajem prosinca prošle godine, dijeceza Željezno pokrenula je humanitarnu akciju sa sloganom “Krov za Hrvatsku“. Konkretno, skupljaju novac za gradnju montažnih drvenih kuća za žrtve potresa. Prvu takvu u četvrtak su u hali tesarskog poduzeća Golubić u Željeznom, koje je razvilo prototip, počeli ukrcavati na teretnjake, javlja austrijska ORF televizija. Svoj […]

Visoki dužnosnici stranih zemalja, nakon svečanosti su razgledali sisačku Opću bolnicu čiji su svi odjeli stradali u potresu.