Do 27. rujna 2021.

Za projekte međunarodne prepoznatljivosti Hrvatske i do 100 tisuća kuna

15. rujna 2021. u 8:04

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisalo je Javni poziv za predlaganje projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske koji će se provoditi u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u svijetu.

Dodijeljeno 10 stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2021./22. dodijelio je ukupno deset stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji organizira Sveučilište […]

Pravo podnošenja prijava projekata imaju udruge, umjetničke organizacije, javne ustanove, samostalni umjetnici i fizičke osobe, koje obavljaju djelatnost u području kulture, znanosti i umjetnosti na području Republike Hrvatske, u cilju provedbe kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska 2022. godine obilježava tri desetljeća međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa s nizom država stoga će u okviru ovoga Poziva prednost imati projekti koji će biti usmjereni na obilježavanje obljetnica međunarodnog priznanja, uspostave diplomatskih odnosa, primitka RH u Ujedinjene narode, Dana državnosti i sl.

Za predmetni Poziv planiraju se financijska sredstva u procijenjenom iznosu od 3.850.000,00 kn u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i dodijeliti po pojedinom projektu je 1.000,00 kn, a najveći 100.000,00 kn.

Prednost u financiranju će imati udruge i umjetničke organizacije koje u provedbi projekta ostvare suradnju sa samostalnim umjetnicima i fizičkim osobama kao izvoditeljima projektnih aktivnosti.

Projekti će se provoditi u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u svijetu dok se od prijavitelja očekuje da prijavljenim projektnim aktivnostima promiču te jačaju međunarodnu prepoznatljivost Republike Hrvatske.

Slobodno 29 mjesta u diplomaciji. Plenković: Gospodin predsjednik bi se trebao očitovati

Premijer Andrej Plenković na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske istaknuo je da Hrvatska vanjskopolitički nikad nije bila jača. Predsjednik Vlade komentirao je i imenovanja veleposlanika… “Sljedeći ciljevi su Schengen i euro. Hrvatska danas ima najsnažniji vanjskopolitički položaj otkad je međunarodno priznata”, naglasio je premijer, istaknuvši neposredne izazove: “Gospodarski oporavak, kriza […]

Prijavitelji sukladno ovom Pozivu mogu prijaviti projekte za sljedeća područja:

 • glazba i glazbeno-scenska umjetnost
 • književnost
 • povijest
 • znanost
 • kazalište
 • kulturni identitet i kulturna baština
 • likovna i vizualna umjetnost
 • film
 • dizajn
 • arhitektura
 • ples

Prijavitelji prijavljuju projekte koji će se najvećim dijelom provoditi izvan Republike Hrvatske u organizaciji ili suorganizaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u svijetu. Prihvatljivima će se smatrati projekti koji se planiraju provesti tijekom 2022. godine dok će prednost imati projekti usmjereni obilježavanja obljetnica međunarodnog priznanja, uspostave diplomatskih odnosa, primitka RH u Ujedinjene narode, Dana državnosti i sl.

S obzirom na neizvjesnu epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom COVID – 19 koja donosi izazove kako u planiranju tako i u provedbi projekata, pozivaju se prijavitelji da predlože projektne aktivnosti koje će se moći prilagoditi i za online izvedbu.

Za programe i projekte hrvatskoj dijaspori na raspolaganju 3,5 milijuna kuna. Evo tko se i kako može prijaviti

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatskog iseljeništva za ostvarenje financijske potpore u 2021. godini. Sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Ured od 2012. godine provodi Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu koji je 2018. unaprijeđen donošenjem novog internog pravnog […]

Rok za podnošenje prijava je 27. rujna 2021. Projektu dokumentaciju i dodatne informacije potražite na ovoj poveznici…