Povodom 75. obljetnice osnutka

Zahvalno hodočašće Hrvata iz Münchena u Rim i Asiz

6. listopada 2023. u 7:29

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Hrvatska katolička župa München ove godine je proslavila 75. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom je organizirano zahvalno hodočašće iz Münchena u Rim i Asiz od 28. rujna do 2. listopada.

Misa i obred preminuća sv. Franje Asiškog u Münchenu

Misa u čast sv. Franje Asiškoga i obred preminuća slavljeni su u utorak u kapeli bl. Alojzija Stepinca u Münchenu. Pjevanu misu predslavio je fra Frano Milanović Litre u zajedništvu s fra Petrom Klapežom, fra Edvardom Sokolom i fra Slavenom Čekom te okupljenim vjernicima. Prije mise vjernici su imali mogućnost za slavlje sakramenta pomirenja. Pjevanje […]

Središnje mjesto hodočašća bio je Rim i Vatikan. Tako su hodočasnici imali prigodu vidjeti mnoga mjesta koja su od iznimne važnosti za katoličku vjeru, ali i europsku i svjetsku kulturu.

Hodočasnike je vodio župnik fra Petar Klapež s fra Slavenom Čekom, župnim vikarom, a kroz Rim i Vatikan vodič je bio don Anton Budinić, svećenik Krčke biskupije – student moralnog bogoštovlja na Collegium Germanicumu et Hungaricum u Rimu.

U nedjelju 1. listopada hodočasnici su posjetili Vatikan gdje su pribivali na misi koju je je za sve posjetitelje predvodio kardinal Mauro Gambetti te sudjelovali na Papinom Angelusu na Trgu sv. Petra.

U ponedjeljak, uoči spomena Preminuća sv. Franje, hodočasnici su posjetili mjesto u kojem je sv. Franjo osnovao svoj red, Asiz. Tu su hodočasnici imali priliku posjetiti središnju Baziliku svetog Franje Asiškog. Posjetili su također grob sv. Franje, kao i crkvu sv. Klare u kojoj se nalazi grob sa svetičinim neraspadnutim zemnim ostacima.

Hrvati u Münchenu oprostili se od fra Ivana Vuletića koji se vraća u domovinu

Voditelj Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Münchenu izrazio je u nedjelju zahvalnost dosadašnjem župnom kapelanu fra Ivanu Vuletiću koji je tijekom večernje mise posljednji put slavio misu s tamošnjim vjernicima… „Od našeg fra Ivana oprostili smo se danas na svim našim nedjeljnim misama u župi München, a posebno na središnjoj misi u crkvi […]

Ovo zajedničko hodočašće vjernika Hrvatske katoličke župe München na grobove apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u Rim, te grad sv. Franje Asiškoga zahvala je Bogu za 75. jubilej života te najveće inozemne župe.