Argentina

Zanimljiv projekt hrvatskih iseljenika predstavljen u Buenos Airesu

29. studenoga 2023. u 10:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Nada P Matulish

Universidad del Oeste (UNO) djeluje tek 14 godina, a već ima 35 tisuća studenata za koje je nedavno izgrađen kampus. Smješten je u mjestu San Antonio de Padua, u milijunskoj općini Merlo, provincije Buenos Aires.

U Buenos Airesu održan koncert Zagrebačkog tamburaškog kvarteta

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Buenos Airesu, u prestižnom prostoru salona Centro Naval održan je koncert Zagrebačkog tamburaškog kvarteta. Akademski glazbenici, članovi Zagrebačkog tamburaškog kvarteta Marko Blašković, Martin Durbek, Franko Pecarić i Ivan Koprić izveli su skladbe hrvatskih autora T. Ranogajca, T. Uhlika, B. Vlaheka, F. Novosela i M. Miletića, a zatim i W. […]

Kako je ispričao gradski vijećnik i nekadašnji predsjednik Gradske skupštine Pablo Rendich, župan Gustavo Menéndez uložio je veliki napor kako bi osigurao što bolje uvjete i besplatan studij za mlade, od kojih su većina prvi u obitelji ikada upisani na fakultet. Unatoč lošoj ekonomskoj situaciji u zemlji, za ulaganje u obrazovanje ipak ima sluha.

A jučer je u prepunoj dvorani rektorata sveučilišta UNO otvorena izložba i predstavljena knjiga “Hrvati ujedinjeni kravatom”, autorice Branke Bezić Filipović. Uz 23 panoa, izložene su i kravate koje je u tehnici papier maché izradila splitska umjetnica Nives Čičin Šain. Budući da je događaj okarakteriziran kao međunarodni, predstavljanje je započelo sviranjem hrvatske i argentinske himne.

Nada P Matulish

Na otvorenju su govorili: rektor Roberto Gallo i vijećnik Pablo Rendich koji je sve prisutne podsjetio na svoje hrvatsko podrijetlo iz Sutivana na Braču. Zatim je inicijatorica Projekta kravata Nada Pritisanac Matulich govorila o povijesti kravate, dok je Branka Bezić Filipović predstavila knjigu, a izložbu je otvorio župan Gustavo Menendez.

Nada P Matulish

Ovom događanju prisustvovali su i predstavnici drugih sveučilišta, no sve je najviše oduševio dolazak Josea Bana iz 400 kilometara udaljenog Venada Tuerta iz Pokrajine Santa Fe, sudionika projekta, koji je inače ravnatelj Poljoprivredne škole.

Hrvat iz ove priče fotografirao je sve kamene i brončane spomenike u Buenos Airesu

Vjerujem da su rijetki u Hrvatskoj (a i među Hrvatima u svijetu) čuli za Augusta Frajtića. Nije to baš slučajno. On je bio i ostao prešućen (kao i mnogi drugi) jer se u (pr)osudama vlastodržaca našao na „pogrešnoj strani povijesti” – bio je hrvatski domoljub. Augusta Frajtića „susreo” sam kad sam pripremao knjigu Hrvatska mala […]

Nakon otvorenja i dogovorene suradnje sa splitskim Visokim učilištem Aspira, prisutne je intervjuirao novinar Juan Andres Paulenko.

Branka Bezić Filipović