Jedan od najvažnijih zahtjeva

Želite li studirati u Hrvatskoj? Odobrena je posebna upisna kvota za Hrvate izvan RH

8. svibnja 2021. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Donošenjem posebne upisne kvote u akademskoj godini 2018./2019. za studente, pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva, ispunjen je jedan od najvažnijih zahtjeva u području obrazovanja i znanosti naših sunarodnjaka koji žive izvan Republike Hrvatske, kao i jedan od zaključaka Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

O identitetu Hrvata Boke kotorske: Važna je poruka koja se šalje

U Zagrebu je jučer započeo znanstveni skup „Identitet Hrvata Boke kotorske“, na čijem je svečanom otvorenju sudjelovao državni tajnik Zvonko Milas. Milas je tom prilikom istaknuo kako je vrlo znakovit tako veliki broj važnih institucija koje zajedno rade na realizaciji ovog vrijednog projekta… “Jasno poručuju koliko su Hrvati u Boki kotorskoj važni, a jednako je […]

Posebna kvota odnosi se na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih zemalja (Republika Austrija, Republika Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Talijanska Republika, Republika Kosovo, Mađarska, Rumunjska, Republika Sjeverna Makedonija, Slovačka Republika, Republika Slovenija i Republika Srbija) te na Hrvate iseljenike u prekooceanskim i europskim državama i njihove potomke.

O uspješnosti projekta svjedoči prepoznatljivost programa u hrvatskoj akademskoj zajednici i dosadašnji iskazani interes za studiranjem u Republici Hrvatskoj maturanata, pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva.

I u akademskoj godini 2021./2022. nekoliko hrvatskih visokih učilišta osigurava posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva, a do sada su to učinili: Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište u Zadru i Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, čime se s uspjehom nastavlja jedan od vrlo značajnih projekata kojim se nastoji povezati mlade Hrvate izvan Republike Hrvatske s domovinom, i to njihovim osobnim dolaskom u Lijepu Našu, boljim upoznavanjem hrvatske kulture, jezika i svakidašnjeg života te stjecanjem kvalitetnog obrazovanja.

Kao i prethodnih godina, na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Osijeku te, prema najavama, na Sveučilištu u Splitu, u tijeku je donošenje odluka o posebnoj upisnoj kvoti.

Kao i ranijih godina, za upis studijskih programa u posebnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva, kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Napominjemo da fakulteti samostalno, prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupka. Važno je napomenuti da kandidati ne trebaju pristupati Državnoj maturi u Republici Hrvatskoj, nego trebaju dostaviti dokaz o završenom srednjoškolskom obrazovanju u državi u kojoj žive.

Priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije provodi Agencija za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Važno se pravovremeno obratiti gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen.

Zbog lakšeg snalaženja Središnji državni ured je izradio tablice s popisom fakulteta, rokovima i specifičnim uvjetima koje su dostupne na ovoj poveznici…

Milas u Subotici: Nepravde nas neće pokolebati

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je u srijedu u Subotici na svečanosti postavljanja kamena temeljca za izgradnju Hrvatske kuće, strateškog projekta hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, čiju gradnju u cijelosti osigurava Vlada Republike Hrvatske. Na svečanom programu povodom postavljanja kamena temeljca državni tajnik Milas istaknuo je kako je uvjeren da će se izgradnjom Hrvatske […]

Isto tako, na sljedećim poveznicama dostupni su cjeloviti tekstovi natječaja i detaljno navedeni svi uvjeti…

Natječaj Hrvatskog katoličkog sveučilišta preddiplomski studij i diplomski studij

Upis na Sveučilište u Zadru za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva preddiplomski studij i diplomski studij

Natječaj Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru

Uz samu prijavu na željeni fakultet, kandidati koji se odluče koristiti posebnu upisnu kvotu, osim zahtjeva za priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije trebaju predati i zahtjev za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu, koju izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za izdavanje Potvrde potrebni su sljedeći dokumenti:

  • prijavni obrazac
  • kratki životopis i obrazloženje motiva za prijavu i traženje Potvrde
  • preslika valjanih putnih isprava država čiji je državljanin
  • dokaz o prebivalištu izvan Republike Hrvatske
  • rodni list
  • dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu – jedna od sljedećih javnih isprava kandidata ili roditelja ili nekog dugog pretka ako sadrži podatak o hrvatskoj nacionalnosti: izvodi iz matične knjige rođenih/rodni list, školska svjedodžba ili preslika matične knjige učenika, indeks, radna knjižica, vojna knjižica, vjenčani list, smrtni list, krsni list, rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo po čl. 16 ili 11. Zakona, pisana izjava čelnika DM/KU RH ili zajednice/udruge hrvatskih iseljenika/manjine

Ako se pripadnost hrvatskom narodu dokazuje javnom ispravom pretka, potrebno je dokazati i rodbinsku povezanost te dostaviti rodni list roditelja, odnosno njegovog roditelja, pa sve do pretka pripadnika hrvatskog naroda.

Objavljena konačna odluka o dodjeli stipendija

Temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2020./2021., Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodjeljuje 100 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj i 400 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini. Na Javni natječaj, koji je bio raspisan od 21. prosinca […]

Jednako tako, dokumente potrebne za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu kandidat može dostaviti osobno, putem pošte ili putem e-pošte: upisne-kvote@hrvatiizvanrh.hr, a originale donosi na uvid prilikom preuzimanja Potvrde.