Postavljen kamen temeljac

Milas u Subotici: Nepravde nas neće pokolebati

29. travnja 2021. u 13:12

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je u srijedu u Subotici na svečanosti postavljanja kamena temeljca za izgradnju Hrvatske kuće, strateškog projekta hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, čiju gradnju u cijelosti osigurava Vlada Republike Hrvatske.

Najavljujemo dvije online radionice namijenjene pripadnicima hrvatske zajednice u Makedoniji

Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Hrvatskim forumom i Makedonsko hrvatskim društvom organizira dvije online radionice na platformi ZOOM, namijenjene djeci i mladima, pripadnicima hrvatske zajednice u Makedoniji. Jezičnu radionicu vodit će Vedran Iskra, profesor hrvatskoga jezika, a dramsku Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja, oboje voditelji u Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture. Zainteresirani mogu […]

Na svečanom programu povodom postavljanja kamena temeljca državni tajnik Milas istaknuo je kako je uvjeren da će se izgradnjom Hrvatske kuće, koja će postati središnja točka u životu hrvatske zajednice u Subotici, ali i puno šire, ostvariti preduvjeti za još snažniji i učinkovitiji rad triju ključnih institucija hrvatske nacionalne manjine: Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ.

“Time će se dodatno osnažiti njihov položaj i ugled u društvu. Današnji dan i početak gradnje Hrvatske kuće jasno pokazuje koliko puno možemo učiniti kada pred sobom imamo jasne ciljeve i kada djelujemo zajedno. Povremeni neuspjesi i nepravde kojima svjedočimo neće nas pokolebati, nego će nas motivirati na još predaniji i intenzivniji rad”, rekao je Milas.

U tijeku uređenje trga cara Augusta

Početkom svibnja 2020. godine, nakon višegodišnjeg čekanja, Grad Rim je započeo s radovima na uređenju Trga cara Augusta (Piazza Augusto Imperatore) koji se nalazi između Mauzoleja cara Augusta (Augusteum) i zgrade Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Riječ je o nastavku velikih radova koji su započeti 1933. godine tijekom kojih je srušena cijela gradska […]

U Subotici je boravio Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Zdravka Bušić, predsjednica Saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Vlada RH svojom aktivnom manjinskom politikom, bez obzira radi li se o hrvatskoj manjini izvan Hrvatske ili manjinama u Hrvatskoj, želi pridonijeti izgradnji društva koje uključuje toleranciju i poštivanje različitosti. Ovdje želimo prenijeti poruku ohrabrenja, poticanja dijaloga. Vlada Republike Hrvatske i njezine institucije uvijek su uz Hrvate, a osobito danas ovdje u Vojvodini, to ćemo i pokazati”, poručio je ministar Gordan Grlić Radman.

Vrijedna donacija Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana

Vrijednu donaciju medicinske i druge opreme, kao pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa, na simboličan su način predali predstavnici inicijative One Croatia, koja je ujedinila donatore iz 30-ak udruga Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana, javlja HINA. Donacija se sastoji od uređaja za anesteziju, koji ujedno može poslužiti i kao respirator za sisačku Opću […]

Tijekom boravka u Subotici, hrvatsko izaslanstvo sastalo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji.