Zagreb

Značajno povećan broj stipendija pripadnicima hrvatskog naroda izvan RH

20. prosinca 2023. u 16:07

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, za akademsku godinu 2023./2024.

Evo koji su programi i projekti iz dijaspore dobili sredstva za 2023.

Donesena je Odluka o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama za 2023. godinu. Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu provodi se s ciljem očuvanja i poticanja kulturne, znanstvene, gospodarske, sportske i druge suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske. Program predstavlja značajan iskorak prema hrvatskome iseljeništvu jer […]

Državni ured značajno je povećao broj stipendija pa će dodijeliti ukupno 1500, od čega 300 za studij u Republici Hrvatskoj (200 za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 60 za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 40 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva), 1000 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini, 30 za studij u Crnoj Gori, pet za studij u Republici Kosovo, 15 za studij u Republici Sjevernoj Makedoniji i 150 stipendija za studij u Republici Srbiji.

Stipendije se dodjeljuju studentima za jednu akademsku godinu jednokratno, odnosno za deset mjeseci u mjesečnom iznosu od 150 eura.

Pravo sudjelovanja na Javnom natječaju imaju studenti – pripadnici hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji su upisani u statusu redovitog studenta na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Kosovo, Republici Sjevernoj Makedoniji i Republici Srbiji.

U Njemačkoj otkrivena treća spomen-ploča Matiji Vlačiću Iliriku

U njemačkom Regensburgu u ponedjeljak je otkrivena spomen-ploča u čast Matiji Vlačiću Iliriku, poznatom hrvatskom protestantskom teologu, crkvenom povjesničaru, filozofu i filologu, rođenom u Labinu. Vlačić Ilirik djelovao je u tom njemačkom gradu od 1562. do 1566. godine. Inicijator postavljanja spomen-ploče je dr. Luka Ilić, poznati hrvatski teolog i jedan od najboljih znalaca života i […]

Rok za podnošenje prijava je do 19. siječnja 2024. godine. Više informacija doznajte na ovoj poveznici…