fra Vuk Buljan

Za Hrvata godine u iseljeništvu izabran svećenik iz Kölna

15. veljače 2023. u 7:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

Udruga “Hrvatski domoljub” koja djeluje među Hrvatima u iseljeništvu, ali i u domovini, dodijelila je priznanje fra Vuku Buljanu, voditelju Hrvatske katoličke misije Köln u Njemačkoj, za požrtvovni rad u promicanju domoljublja i karitativni rad.

Köln: Mladi Hrvati u narodnim nošnjama odali počast žrtvama Domovinskog rata

U crkvi Minoritenkirche u Kölnu u nedjelju je slavljena sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata. Tom prigodom na poseban način angažiran je bio zbor pod ravnanjem s. Renate Rappi, mladi i djeca odjeveni u hrvatske narodne nošnje te hrvatski branitelji koji žive u Kölnu i okolici. U nadahnutoj homiliji voditelj misije fra Vuk Buljan […]

Priznanje, kip Alojzija Stepinca i plaketu, uručio mu je Marinko Šušak, član udruge koji je za tu prigodu došao u Köln iz Zagreba. Ceremoniji je uz oko 500 vjernika prisustvovao i dr. Ivan Bulić, konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu.

Hrvatska katolička misija Köln

U zahvalnoj riječi fra Vuk je istaknuo da su u uručeno mu priznanje utkani svi plemeniti vjernici i dobri ljudi koji su mu omogućili da čini dobro.

Fra Vuk Buljan član je Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Rođen je 1964. godine u Podbablju kod Imotskog. Za svećenika je zaređen 1991., a od 1993. djeluje kao misionar među Hrvatima u Njemačkoj, 20 godina u Münchenu i već deset godina u Kölnu.

Krizma u HKM-u Köln

U subotu je 32-oje mladih iz Hrvatske katoličke misije Köln, koja pokriva i Bonn, Leverkusen, Bielstein te Bergheim, primilo sakrament svete potvrde. Svečano misno slavlje u Minoritenkirche predvodio je mons. Ilija Janjić (umirovljeni kotorski biskup), uz koncelebraciju voditelja misije fra Vuka Buljana i fra Denisa Šimunovića koji je dvije godine pripremao mlade za ovaj sakrament. […]

Od 1994. predsjednik je Udruge “Ruke dobrote e. V.” koja na poseban način pomaže bolesnoj djeci poginulih hrvatskih branitelja i invalidima Domovinskog rata. Uz to, fra Vuk je kao redovnik i svećenik prepoznat neumornim i gorljivim promicateljem bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja.