Rim

Alan Modrić preuzeo službu duhovnika u hrvatskom Zavodu sv. Jeronima

18. veljače 2021. u 10:05

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić/Gabrijel Kamber

U srijedu 17. veljače za vrijeme liturgijskog slavlja Pepelnice, službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima preuzeo je p. Alan Modrić, DI, profesor kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Hrvati u Nici proslavili Stepinčevo

Hrvati u Nici proslavili su u nedjelju blagdan bl. Alojzija Stepinca – zaštitnika tamošnje hrvatske katoličke misije. Kako nisu mogli slaviti misu u čast blaženog mučenika Alojzija na sam dan njegove smrti 10. veljače, okupili su se na nedjeljnoj misi u crkvi sv. Ivana Bosca. Ondje se redovito sabiru na slavlja svake nedjelje, osim kada […]

Dosadašnji duhovnik p. Mihály Szentmártoni, DI koji je obavljao službu duhovnika od 30. rujna 2001., zbog navršene kanonske dobi razriješen je službe, javlja IKA.

Homiliju na euharistijskom slavlju održao je novi duhovnik p. Modrić. Osvrnuo se na tekst iz Matejeva evanđelja u kojem susrećemo Gospodina Isusa u židovskom religijskom okruženju koje posebice časti bogoljubna djela: milostinju, molitvu i post.

Naveo je da su ovo djela koja čovjeka čine pravednim pred Bogom, a koje i sam Isus cijeni, ali im daje jednu potpuno novu dimenziju sa svojim riječima:

Navijestio je kako se upravo u riječima “uzvratit će ti” očituje sam Bog kao “Otac koji se ne da natkriliti u velikodušnosti” te koji na čovjekovo pružanje milostinje uzvraća darivanjem nebeskog blaga, na ustezanje od hrane i pića uzvraća duhovnom hranom i utjehom dok na vrijeme darovano u molitvi uzvraća darom jake vjere, obnovljene nade i goruće ljubavi, zaključivši kako je istina da uvijek više primamo nego dajemo.

Na kraju euharistijskog slavlja riječ je uputio i dosadašnji duhovnik p. Szentmártoni. Prisjetio se trenutka kada je dobio poziv od hrvatskih biskupa da preuzme službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima te razgovora sa svojim poglavarom, a potom i s duhovnikom koji mu je savjetovao da prihvati službu duhovnika uz proročke riječi “da će mu to biti najljepše godine svećeničkog služenja”.

Stepinčevo u Münchenu: Učiti nam je iz te životom pisane istine

Duhovna priprava u Hrvatskoj katoličkoj župi München zaključena je u nedjelju svečanom proslavom 61. obljetnice Stepinčeva. “Svaki istinski hrvatski rodoljub i domoljub s nestrpljenjem očekuje da naš nebeski zaštitnik blaženi Alojzije Stepinac što prije od Crkve bude proglašen svecem. Jer, sam spomen imena blaženog kardinala Alojzija Stepinca malo koga u Hrvatskoj, i općenito u hrvatskom […]

Potvrdio je da su se te riječi doista i ostvarile jer se on trenutno osjeća i radosno i blagoslovljeno zbog vršenja duhovničke službe.