Vrijeme posebnog iskušenja

Stepinčevo u Münchenu: Učiti nam je iz te životom pisane istine

16. veljače 2021. u 10:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Duhovna priprava u Hrvatskoj katoličkoj župi München zaključena je u nedjelju svečanom proslavom 61. obljetnice Stepinčeva.

Hrvatska katolička misija Köln proslavila Stepinčevo

Hrvatska katolička misija Köln proslavila je 10. veljače svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Viktora Stepinca. Središnja proslava Stepinčeva bila je u Minoritenkirche u Kölnu, a počela je molitvom krunice Božjeg milosrđa te molitvama Blaženiku za zagovor. Prije mise u ulaznoj procesiji kroz crkvu na čelu su bili ministranti s kadionikom, križem i svijećama, a hrvatski […]

“Svaki istinski hrvatski rodoljub i domoljub s nestrpljenjem očekuje da naš nebeski zaštitnik blaženi Alojzije Stepinac što prije od Crkve bude proglašen svecem. Jer, sam spomen imena blaženog kardinala Alojzija Stepinca malo koga u Hrvatskoj, i općenito u hrvatskom narodu, može ostaviti ravnodušnim”, u propovijedi je posebno naglasio fra Petar Klapež, dodavši kako je bl. Stepinac bio i ostao utjeha pojedincima i svima kojima je kao pastir Zagrebačke nadbiskupije odano služio.

“On je u po svom mučeništvu sažeo povijest Crkve i našeg hrvatskoga naroda te ima snagu simbola kao živi izraz istinskog života nas vjernika. Stoga, nije ni čudo što ga tolike naše župne zajednice izvan domovine časte kao svog nebeskog zaštitnika. Posebno nam je drago što njegov lik krasi predvorje naše kapele, koja je na čast njegova imena i posvećena”, istaknuo je fra Petar.

Napomenuo je kako je nadbiskup Stepinac u siječnju 1952. godine napisao: “Oni – komunisti, su vrlo dobro znali, da ja nikada nisam odobrio ni jedne jedine nasilne mjere nacista, fašista, ustaša. Moja je krivica bila u tome što nisam mogao šutjeti na zlodjela komunista. Da sam šutio nakon njihova dolaska na vlast, nikada me ne bi bili dirali. Da sam pohvalio njihov rad, vjerojatno bi me uvrstili među svoje ‘heroje’. A jer toga nisam mogao ni smio, proglasili su me zločincem i veleizdajnikom. Da pokriju svoje krvave zločine pred svijetom, ja sam morao na sud i u tamnicu. Da se sud pokaže pravednim, poslužili su se i falsificiranim dokumentima”.

FOTO: IKA

Propovjednik je istaknuo kako naš blaženik poziva da se danas u ovom vremenu posebnih iskušenja oslonimo na riječ Božju, na Isusovo evanđelje.

“Učiti nam je iz te životom pisane istine, iz povijesti, učiteljice života i iz svjedočanstava mučenika Alojzija po kojem nam njegov život neprestano progovara. I danas u ovom molitvenom zajedništvu snažno osjećamo njegovu utjehu, a njegova prisutnost i naša svježina svjedočenja Krista, siguran nam je orijentir u ovom tmurnom vremenu pandemije”, istaknuo je fra Petar.

Na oltaru tijekom euharistijskog slavlja bio je izložen blaženikov relikvijar. U obliku zvonika zagrebačke katedrale, Stepinčeve moći bile su izložene u slavlju beatifikacije u Mariji Bistrici 1998. godine.

Dubrovčanin iz Chicaga posvetio pjesmu bl. Stepincu

Danas je 61. obljetnica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Mnogi Hrvati u domovini i dijaspori odaju počast ovom dobrom čovjeku, koji se borio za vrijednosti na kojima počiva moderna i slobodna Hrvatska. Kardinala Stepinca često se sjete i u Chicagu. Naime, tamošnja hrvatska katolička misija od 1972. godine nosi njegovo ime, Stepinčevu sliku u crkvi […]

Na kraju euharistijskog slavlja fra Petar je zahvalio svojoj subraći franjevcima na predvođenju duhovne obnove. Na misi je bio i đakon Ivica Visković. Posebnu zahvalu župnik je izrazio čitačima, djeliteljima pričesti, ministrantima redarima i članovima župnoga zbora pod ravnanjem s. Nikoline Bilić, te svim vjernicima, u ovogodišnjim posebnim okolnostima slavlja.