Diplomacija

Anita Tršić predala vjerodajnice. Obje zemlje imaju slične probleme i moguća rješenja

23. ožujka 2021. u 14:14

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Anita Tršić predala je vjerodajnice predsjedniku Jorgeu Carlosu de Almeidi Fonseci, kao izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske pri Republici Kabo Verde sa sjedištem u Lisabonu.

Ante Cicvarić predao vjerodajnice predsjedniku Republike Namibije

Nerezidentni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Namibiji Ante Cicvarić, predao je vjerodajnice predsjedniku Republike Namibije dr. Hageu G. Geingobu. Svečana ceremonija održana je u predsjedničkoj rezidenciji u Windhoeku. Predsjednik Geingob i veleposlanik Cicvarić tom su prigodom potvrdili dobre i prijateljske odnose između dviju zemalja te razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa na područjima od zajedničkog interesa. […]

U sklopu službenog posjeta Republici Kabo Verde, veleposlanica Tršić susrela se i s ministrom vanjskih poslova, zajednica i ministrom obrane Ruijem Albertom de Figueredo Soaresom, ministrom pomorstva Paulom Veigom, gradonačelnikom glavnog grada Praie Francisom Carvalhom, političkim direktorom Juliom Moraisom, veleposlanicom EU Sofiom Moreira de Sousom te portugalskim veleposlanikom Antoniom Albuquerqueom Monizom.

Istaknuti su dobri i srdačni odnosi dviju zemalja koje dijele brojne poveznice – od povijesnih i zemljopisnih do gospodarskih i diplomatsko-političkih.

Anton Pušić, rodom iz Dubrovnika, bio je guverner Kabo Verdea u 19. stoljeću, a jedna od pješačkih ulica u središtu glavnog grada Praie nosi njegovo ime. Iako zemljopisno udaljene, Hrvatska i Kabo Verde imaju dosta sličnosti – obje države su pomorske i imaju brojne otoke te slične probleme i moguća rješenja prometnog povezivanja.

Turizam je, kao i u Hrvatskoj, jedna od važnijih gospodarskih grana. Konačno, Kabo Verde je Republici Hrvatskoj u ključnim godinama stjecanja neovisnosti, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti 1992./1993., pomagao na njezinom putu međunarodnog priznanja, a bio je i prva država od afričkih luzofonskih zemalja koja je priznala Hrvatsku.

Prvi veleposlanik Republike Hrvatske u Tadžikistanu

Refik Šabanović, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Kazahstan, predao je krajem veljače kao nerezidentni veleposlanik vjerodajnice predsjedniku Republike Tadžikistana Emomaliju Rahmonu, izvijestilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. Tijekom ceremonije predsjednik Rahmon govorio je o vanjskopolitičkim prioritetima Tadžikistana, razvoju gospodarskih odnosa sa svim partnerima i aktivnoj ulozi u promicanju globalnog mira i sigurnosti. […]

Postoje brojne mogućnosti suradnje i prijenosa znanja, u turizmu, prometu, poljoprivredi, proizvodnji hrane, obrazovanju, agronomiji, ribarstvu i diplomaciji, za koje je Kabo Verde jako zainteresiran.