Vjera, kultura i umjetnost u susretu

Bavarska: Skup hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika i suradnica iz Zapadne Europe

25. listopada 2022. u 8:22

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Na temu „Vjera, kultura i umjetnost u susretu“ u bavarskom gradiću Vierzehnheiligen (Bad Staffelstein) kod Bamberga, od 17. do 20. listopada 2022. održan je godišnji pastoralni skup hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika i suradnica iz Zapadne Europe. Na susretu je sudjelovalo 60-ak pastoralnih radnika iz Njemačke, Švicarske, Francuske i Velike Britanije.

U Mainzu održane duhovne vježbe za franjevce Bosne Srebrene koji djeluju u Njemačkoj

Duhovne vježbe za franjevce Bosne Srebrene koji djeluju na njemačkom govornom području, održane su od subote 15. do srijede 19. listopada u prostorijama Katoličkog bogoslovnog sjemeništa u Mainzu, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja. Godišnje duhovne vježbe predvodio je prof. dr. sc. fra Mile Babić, redoviti profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Franjevcima koji pastoralno djeluju […]

Na početku skupa sve prisutne pozdravili su: dr. sc. Lukas Schreiber, nacionalni ravnatelj dušobrižništva za katolike drugih materinskih jezika Njemačke biskupske konferencije iz Bonna, dr. vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i uime organizatora vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. Na pastoralni skup došao je i mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za Hrvatsku inozemnu pastvu.

U radnome dijelu skupa predavači su bili: prof. dr. sc. Ivica Žižić, sveučilišni profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i doc. dr. sc. Hrvoje Kalem, predsjednik Katedre fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i naslovni docent fundamentalne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Njemačka: Dario je prvi useljenik koji je izabran među prvih petero pastoralnih referenata

Nadbiskupija Paderborn ovog ljeta dobila je prvih petero pastoralnih referenata među kojima je i Žepčak Dario Martić. Spomenuta biskupija utemeljena je 799. godine, a 1930. uzdignuta je na status nadbiskupije. Prema posljednjim podacima ima oko 1,4 milijuna katolika. Zvanje pastoralnog referenta u Njemačkoj postoji već duži niz godina. U nadbiskupiji Paderborn prije dvije godine odlučili […]

Dr. Žižić održao je tri predavanja iz područja liturgije: „Otajstvo ljepote: putevima teološke estetike“, „Slavlje ljepote: umjetnost i liturgija u susretu“, „Istina ljepote: navještaj umjetnosti u znaku vjere“. Dr. Kalem održao je također tri predavanja iz područja fundamentalne teologije: „Evanđelje u kulturi: prema teologiji kulture“, „Pozitivna uloga imaginacije na putu prema vjeri“, „Moć i logika imaginacije polazeći od Svetoga pisma, duhovnosti, liturgije i etike“.

Posljednjeg dana skupa održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali predavači dr. Ivica Žižić, dr. Hrvoje Kalem, mons. Tomo Vukšić i dr. Tomislav Markić, a svi prisutni imali su mogućnost postavljanja pitanja i promišljanja o temi skupa.

Don Damir Stojić poručio Hrvatima u Njemačkoj: Ne klanjajte se zlatnom teletu, nego zadržite obitelj na okupu!

Povodom proslave 50 godina djelovanja Hrvatske katoličke misije na prostorima Gaggenau, Rastatt i Baden Baden, od 7. do 9. listopada 2022. održana je duhovna obnova u crkvi St. Josef u Gaggenauu, koju je predvodio don Damir Stojić, a glazbeno animirao bend „Božja pobjeda“. Pred velikim brojem vjernika don Damir progovorio je i naglasak stavio na […]

Na kraju skupa svima je, uime organizatora, zahvalio za sudjelovanje vlč. Ivica Komadina, koji ih je pozvao i na daljnje sudjelovanje u aktivnostima Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta. Pjevanje na misnim slavljima pratnjom na orguljama je animirao pastoralni suradnik u HKM-u Srednji Baden Darko Rubčić, javili su iz HKM-a Mittelbaden.