Subotica

Biskup Ćurić na 111. Dužijanci: Ovo slavlje doživljavamo kao zadivljujuću baštinu zahvalnosti, najprije Bogu

9. kolovoza 2021. u 10:27

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Vedran Jegić/IKA

Svečano euharistijsko slavlje, središnja zahvalnost Bogu na ovogodišnjim plodovima žetve, predvodio je jučer u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić s domaćim biskupom Slavkom Večerinom i klerom Subotičke biskupije.

Dužijanca u Tavankutu: Tradicija, baština i običaji bačkih Hrvata ne mogu se razumjeti bez katoličke vjere

Ovogodišnja tavankutska Dužijanca proslavljena je u nedjelju svečanom misom zahvalnicom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Donjem Tavankutu. Ta je misa ujedno bila i oproštajna za dosadašnjeg župnika u Tavankutu preč. Franju Ivankovića, koji je dekretom subotičkog biskupa Slavka Večerina imenovan župnikom u Žedniku. Svećeničko zajedništvo za oltarom činili su, osim župnika domaćina, prošlogodišnji tavankutski […]

Prije početka misnoga slavlja, uime organizatora Dužijance, vjernike i goste pozdravio je mons. Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” koja je, zajedno s Gradom Suboticom, predstavljenim gradonačelnikom Stevanom Bakićem, organizator cjelokupne proslave Dužijance, javlja IKA.

Biskup domaćin Večerin prije uvodnih obreda pozdravio je predvoditelja slavlja mons Ćurića: “Hvala Ti što si prihvatio naš poziv i došao s nama zahvaliti Bogu za kruh naš svagdanji”.

Misna čitanja nakon jutarnjeg blagoslova u crkvi Sv. Roka pročitali su bandašica i bandaš koji su na misu stigli u povorci i u svečano okićenim kočijama, gdje je Dužijanca i začeta. Evanđelje je navijestio katedralni đakon vlč. Ferenc Sótanyi.

“Ovo slavlje 111. Dužijance doživljavamo kao zadivljujuću baštinu zahvalnosti, najprije Bogu. U Dužijanci prepoznajemo pravu natopljenost vjerom našega života, identiteta, gdje se nalazi i najdublja duhovna srž vlastitoga naroda. Zato iskrena srca, poučeni vrijednim primjerom svojih predaka, i ove godine svečanu zahvalu za žetvu i zemaljski kruh ulijevamo u euharistiju, želeći posvjedočiti da svoj život ne želimo graditi oslonjeni samo na sebe i svoja djela, već na Onoga koji je Kruh Života, u kojem imamo vječni život. Mi tako danas stojimo pred Kristom da postanemo kadri sav svoj život prožeti baš tom kulturom zahvalnosti”, rekao je biskup Ćurić.

Nakon popričesne molitve, okupljeni na euharistiji zahvalno su zapjevali svečani himan “Tebe Boga hvalimo”, a prije blagoslova i otpusta, kao prisjećanje na završetak žetve, risa, bandašica je svježe ispleteni žitni vijenac darovala bandašu.

Hrvati u Srbiji digitalizirali fotografije javnih proslava od 1911.

Krajem svibnja 2021. godine, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz pomoć suradnika Marinka Piukovića, direktora UBH Dužijanca, pasioniranog sakupljača artefakata iz prošlosti Ljudevita V. Lamića i brojnih drugih pojedinaca, skupio, obradio i objavio fotografije koje tematiziraju proslavu Dužijance u Subotici u topoteci Baština Hrvata u Srbiji. U ovoj virtualnoj platformi ICARUS centra, otvorenoj krajem 2019., […]

Pjevanje na misi predvodio je Katedralni zbor “Albe Vidaković”. Za orguljama je bio Miroslav Stantić, katedralni orguljaš i ravnatelj zbora.