Eisenstadt

Slavlje povodom osnutka nove hrvatske katoličke misije u Austriji: Ovo je povijesni događaj!

23. rujna 2022. u 8:53

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ORF/Screenshot

Povodom osnutka Hrvatske katoličke misije u Željeznom (Eisenstadtu), u nedjelju 25. rujna slavit će se misa u 10 sati kojom će predsjedati željezanski biskup dr. Egidije Živković.

Najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati i gradišćanski Hrvati

U organizaciji moravskih Hrvata u Jevišovki je početkom rujna 2022. održan Kiritof, najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati iz svih dijelova Češke, a pridružuju im se i gradišćanski Hrvati iz susjednih zemalja, Austrije i Slovačke. Kiritof je mjesto susreta gradišćanskih Hrvata koji se već više od četvrt stoljeća organizira prve nedjelje […]

Voditelj misije dekretom od 29. lipnja 2022. imenovan je mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof. Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčevič koji je i tajnik biskupa i biskupije.

”Ovo je povijesni događaj za Željezansku biskupiju i Gradišće kao i za Austriju”, rekao je voditelj misije fra Božidar Blažević, inače franjevac Bosne Srebrene te dodao kako će program utemeljenja i misu prenositi Hrvatska radio televizija (HRT) na svom Prvom programu, dok će popratiti austrijski ORF i drugi najavljeni mediji. U slučaju okupljanja velikog broja vjernika i zbog straha od koronavirusa pred crkvom će biti postavljen veliki videozid i mogućnost za praćenje mise.

Pomoć iz Gradišća. Prva montažna kuća ukrcana na teretnjake

Nakon serije teških potresa krajem prosinca prošle godine, dijeceza Željezno pokrenula je humanitarnu akciju sa sloganom “Krov za Hrvatsku“. Konkretno, skupljaju novac za gradnju montažnih drvenih kuća za žrtve potresa. Prvu takvu u četvrtak su u hali tesarskog poduzeća Golubić u Željeznom, koje je razvilo prototip, počeli ukrcavati na teretnjake, javlja austrijska ORF televizija. Svoj […]

Misija će obuhvaćati grad Eisenstadt – Željezno s okolicom u kojoj živi oko šest tisuća Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Središte misije bit će u Franjevačkoj crkvi i samostanu u Željeznom. Misiju su na Franjevačkom kapitulu u Sarajevu u travnju preuzeli franjevci provincije Bosne Srebrene.

“Planiramo imati svake nedjelje misu u 10 sati, a prema potrebi i večernju u 18 sati za mlade. Održavat će se redoviti vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i za Franjevačku mladež (Framu) uz ostale vjerske i kulturne aktivnosti”, rekao je fra Božidar Blažević.

Na misi će pjevati međunarodni biskupijski zbor Pax et Bonum koji je dio Gradišćanske udruge Hrvat S.A.M (Slovačka-Austrija- Mađarska) s hrvatskom tamburaškom grupom Koprive.

Gradišćanska Hrvatica ispekla najbolji kruh u Austriji

Gradišćanska Hrvatica Heli Milalković iz Štikaprona peče najbolji kruh u Austriji. Njezin miješani raženi kruh nagrađen je titulom “Cesar kruha 2022”, javlja Hrvatska redakcija ORF-a. Treći put zaredom ova vrijedna gospođa osvojila je glasove žirija i titulu. Na 15. ocjenjivanju kruha natjecalo se 42 kandidata iz sedam saveznih zemalja s prijavljenih više od 130 uzoraka. […]

Nakon mise bit će okrjepa za sve goste i vjernike te koncert grupe Koprive u prostorijama franjevačkog samostana, piše IKA.