Traunreut

Biskup Petanjek s Hrvatima u Njemačkoj: Ima i onih koji su otišli, a nisu morali

11. srpnja 2023. u 8:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Adolf Polegubić/IKA

Hrvatska katolička misija i župa sv. Leopolda Bogdana Mandića – Traunreut proslavila je u subotu 50. obljetnicu svog postojanja. Svečano zahvalno misno slavlje tim je povodom u crkvi Presvetog Otkupitelja predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.

Hrvati proslavili 50. rođendan misije u Rothenburgu

Misijska zajednica u Rothenburgu ob der Tauber, koja pripada Hrvatskoj katoličkoj misiji Nürnberg, u subotu je proslavila 50. godišnjicu svog osnutka. Priprava i godišnjice proslavljene su s domaćom Župom sv. Ivana koju vodi dekan Herald Sassik, a u čijem je pastoralnom vijeću troje Hrvata. U toj mjesnoj crkvi Hrvati desetljećima slave misu na hrvatskom jeziku. […]

Mons. Petanjak misu je slavio u zajedništvu s dr. vlč. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, vlč. Ivicom Komadinom, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj, fra Zdravkom Dadićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva, mons. dr. Alexandrom Hofmannom, referentom za zajednice drugih materinskih jezika u Nadbiskupiji München i Freising, fra Franom Čugurom, voditeljem HKŽ-a Rosenheim, fra Vislavom Krijanom, sadašnjim župnikom, mons. Mladenom Mrakovčićem, fra Mogomirom Kikićem i fra Pavom Filipovićem te s još devetoricom hrvatskih redovničkih i biskupijskih svećenika iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Sjetimo se i naših pokojnih i svih svećenika koji su ovdje djelovali i ugradili dio svoga života u ovu zajednicu. Sigurno da je bilo puno radosti, možda se dogodilo bolje, ali i lošije od onoga što se očekivalo. Kako god bilo, 50 godina je dugi vijek i u taj životni period je puno moglo stati zajedničkog života. Treba razmišljati i o povratku u domovinu, iako vas ja osobno ne mogu pozvati niti vam obećati radna mjesta. Ima i onih koji su otišli, a nisu morali. Uvijek je svugdje vraćanje na početak, povratak na očevinu. Nije sve u radu, u gomilanju materijalnih sredstava. Nemojte zaboraviti korijene odakle ste ponikli, gdje ste se rodili. Što je čovjek stariji, to je sentimentalnije vezan za svoju zemlju, za svoje početke. Ne smijete zaboraviti ni ovu sadašnju novu domovinu u kojoj jeste. Budite zahvalni i dobri građani zemlje koja vam je dala kruh i blagostanje“, rekao je mons. Petanjak u propovijedi, potaknuvši okupljene neka ostanu vjerni članovi svoje Crkve.

Misno slavlje pjesmom je pratila župna skupina pjevača pod vodstvom pastoralnog suradnika Josipa Vrdoljaka, a na kraju je jednu pjesmu izveo i KUD „Virovitica“ iz Virovitice. Proslava je zatim nastavljena u obližnjoj gradskoj dvorani „k1“ u Traunreutu.

Hrvati iz Freiburga uspješni na sportskom turniru u Singenu

Sportski susret u organizaciji Koordinacije Ulm održan je u prošlu subotu u Singenu. Sudjelovalo je 240-ero učenika (ukupno 22 nogometne i 12 ekipa sportskih igara). Nogomet je održan u tri, a sportske igre u dvije kategorije. Ekipe iz Freiburga nastupale su u obje kategorije nogometa i sportskih igara. U nogometu su se natjecale ekipe Nezaustavljiva […]

Akademska slikarica i kiparica Jasenka Kapitanović – Horavatek darovala je mons. Petanjku svoju sliku „Majka Božja – ostanimo vjerni”. Kroz program su vodili Marija Blažević i Dejan Prijić. U zabavnom programu nastupio je Tamburaški sastav „Eventum Band“.