Poseban dan

Blagoslov jedne od najljepših hrvatskih crkvi u Americi

14. kolovoza 2022. u 22:53

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Hrvatski katolički kalendar

Kardinal Albert Gregory Meyer, nadbiskup Chicaga, blagoslovio je 21. lipnja 1964. godine novu hrvatsku katoličku crkvu “Presvetoga Srca Isusova” na jugu Chicaga.

Zanimljiva vijest o tome kako su se Hrvati 1908. okupljali u Americi: Ta šta je lijepše, ili stajati u salunu i trošiti teško zasluženi novac ili poći u klub?

Naš suradnik Ante Čuvalo pronašao je zanimljivu vijest u hrvatskim novinama „Jadran“ (San Francisco) koju je kasnije prenijela “Hrvatska zastava” (Chicago) u broju od 28. svibnja 1908. Članak govori o osnutku hrvatskog kluba u San Franciscu s početka 20. stoljeća i razlozima zašto postati njegovim članom. Evo što je zapisano o tadašnjem velikom ponosu Hrvata… […]

Prigodnu svečanu misu služio je fra Vendelin Vasilj, a propovijedao je kardinal Meyer. Nadbiskup Chicaga naglasio je živu vjeru hrvatskog naroda, požrtvovnost i uspješan rad hrvatskih franjevaca među svojim narodom, posebno istaknuvši angažman mjesnog župnika fra Mirona Lasića.

Hrvatski katolički kalendar

Nakon posvete crkve i svete mise u Hrvatskom domu organiziran je župni banket. Uslijedio je lijepi program koji su uglavnom izvodila školska djeca. Kardinalu se posebno svidjela cijela priredba pa je ponovno odao priznanje župniku i župljanima. Kao i uvijek, župljani su bogato darovali svoju župu i crkvu na koju su s pravom ponosni.

Nova crkva Presvetog Srca Isusova na jugu Chicaga jedna je od najljepših hrvatskih crkvi u Americi. Duga je 147, a široka 50 stopa. Ima sjedala za 600 osoba. Zvonik u kombinaciji cigle i kamena visok je 72 stope. Na pročelju crkve je veliki prozor 20 x 14 stopa s krasnom slikom Presvetog Srca Isusova, kralja svemira. Ovaj je prozor izrađen u Italiji, a cijela crkva je obložena lijepim talijanskim mramorom u visini od šest stopa.

Hrvatski katolički kalendar

Posebno je lijepo svetište obloženo s posebnim mramorom s mramornim oltarima i kipovima. Glavni oltar i veliki mramorni križ nad glavnim oltarom visok 16 stopa s Kristovim tijelom od 6 stopa isklesanim od jednoga komada bijelog mramora je najveća privlačnost ove crkve.

Posvetili su pjesmu svojoj crkvi u San Franciscu: Danas život buja oko starog hrama, ne čuje se više vika tih Hrvata

Stara i lijepa crkva od opeke, Old St. Mary’s (crkva Svete Marije), nalazi se u poznatoj Kineskoj četvrti San Francisca. Tamo su se nekada stari hrvatski pioniri vjenčavali s Irkinjama i Španjolkama. Tamo su se krstila njihova djeca. Tamo su se održavale zadušnice za pokojne gospare i njihove članove obitelji prije pokopa na najstarijem hrvatskom […]

Četiri kapelice: sv. Franje, sv. Ante, sv. Josipa-radnika i sv. Male Terezije također su od mramora. Posebno je lijepa i skupocjena kapelica-krstionica od posebnog mramora u bojama, i od mesinga.

Ova nova crkva ima sve potrebne moderne prostorije i namještaj, kao i veliku izoliranu kapelicu za majke s djecom. Povrh svega toga ova je crkva “air-conditioned” sa strojevima za ravnanje temperature ljeti i zimi.

Hrvatski katolički kalendar

Hrvati s juga Chicaga, svećenici i župljani mogu biti ponosni na ovakvu lijepu crkvu. Župnik fra Miron Lasić uložio je najviše truda oko gradnje ove crkve i zaslužuje veliko priznanje koje mu odaju njegovi župljani.

U prokopavanju Sueskog kanala sudjelovalo je čak četiri tisuće Hrvata. Prolaz je blagoslovio hrvatski biskup koji je preminuo na putu do kuće, a njegovo tijelo bačeno je u more

U današnjem međunarodnom životu Sueski kanal je jedna izložena i osjetljiva točka pa katkada izgleda da o njemu ovisi rat i mir u svijetu. Ali 1869., kada je on prokopan, smatran je pravim čudovištem svoga vremena. Zanimljivo je i da su Hrvati odigrali zapaženu ulogu pri njegovu prokopavanju. Međunarodna javnost početkom 19. stoljeća živo se […]

Svećenicima i župljanima od srca čestitamo i želimo im napredak te blagoslov Božji u budućnosti.

Hrvatski katolički kalendar, 1965.