Ostvarenje zamisli

Bogat glazbeni vikend Hrvata u Monoštoru

8. srpnja 2021. u 6:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

XV. Festival marijanskog pučkog pjevanja organiziran je u subotu u crkvi sv. Petra i Pavla u Monoštoru, dok je sljedeći dan održan koncert polaznika Male škole tambure.

Hrvatska katolička misija Beč među dijasporom pronašla kumove koji će na Banovinu poslati čak 144 tisuće eura

Hrvatska katolička misija Beč uvijek se uključuje u humanitarne akcije. U korizmi je u suradnji s Hrvatskim domom Beč započela akciju “kumstava”, gdje fra Josip Koren, kao voditelj misije i ovog hvalevrijednog programa, u suradnji s mjesnim župnicima na potresom ugroženim područjima na Banovini pronalazi najpotrebitije obitelji kojima je pomoć doista neophodna. U Austriji im […]

Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, festivalu je prisustvovala Nataša Stipančević, asistentica pri obrazovanju HNV-a. Organizaciju istoga potpisuje Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“.

U okviru programa nastupili su polaznici Male škole tambure iz Monoštora, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ iz Sombora, Ženska pjevačka skupina „Etna“ iz Apatina te domaćini Ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“.

Pučke sakralne pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji prenose se s naraštaja na naraštaj, a festival nastoji popularizirati i očuvati ovaj dio bogatog kulturno-vjerskog nasljeđa Hrvata u Republici Srbiji.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Polaznici Male škole tambure održali su u nedjelju u Domu kulture u Monoštoru koncert na kojemu je 12-ero učenika pokazalo umijeće sviranja tambure.

Učenici su pokazali stečeno tijekom protekle godine u školi tambure koju vode profesorice Marina Kovač i Milica Lerić.

Ova škola tambure zamišljena je kao istureno odjeljenje somborske Glazbene škole „Petar Konjović“, međutim, okolnosti i komplikacije nisu dopustile ostvarenje ove zamisli prošle godine.

„Nadamo se kako će naredne godine ova djeca imati mogućnost pohađati istureni odjel somborske Glazbene škole u Monoštoru. HNV je poduzeo sve potrebne korake – uputili smo inicijativu, osigurali potrebne uvjete za rad u suradnji s ravnateljicom OŠ ’22. oktobar’ u Monoštoru. Sada čekamo samo odobrenje za početak rada kako bi ova talentirana djeca mogla nastaviti svirati, učiti i raditi”, izjavila je Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji zadužena za obrazovanje.

Na kraju koncerta, Stipančević je uručila djeci pohvalnice za uloženi trud, vrijeme i pohađanje Male škole tambure.

Izložba Hrvatska književnost i kulturna baština otvorena u Seulu

Izložba Hrvatska književnost i kulturna baština od srednjeg vijeka do modernog doba otvorena je 28. lipnja u Nacionalnoj knjižnici Koreje u Seulu. Brojni izlošci povezani s našom baštinom moći će se razgledati u glavnome gradu Republike Koreje do 25. srpnja 2021. godine. Glavnina izložbe utemeljena je na građi pristigloj iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u […]

Posjetimo, osnivanje ove škole pomogli su HNV, Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama“ i prof. Vojislav Temunović.