Skromni i samozatajni vjernici

Hrvatska katolička misija Beč među dijasporom pronašla kumove koji će na Banovinu poslati čak 144 tisuće eura

7. srpnja 2021. u 9:30

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: MORH

Hrvatska katolička misija Beč uvijek se uključuje u humanitarne akcije. U korizmi je u suradnji s Hrvatskim domom Beč započela akciju “kumstava”, gdje fra Josip Koren, kao voditelj misije i ovog hvalevrijednog programa, u suradnji s mjesnim župnicima na potresom ugroženim područjima na Banovini pronalazi najpotrebitije obitelji kojima je pomoć doista neophodna.

Hrvati u Chicagu prikupljaju pomoć za obnovu u potresima srušenog samostana

Samostan sestara klarisa u Mikulićima u Zagrebu potpuno je stradao u seriji potresa koji su u proteklih godinu dana pogodili Hrvatsku. Ove časne sestre već mjesecima tako žive ispod svih standarda, budući da je veći dio njihova samostana neupotrebljiv. Samostanska crkva također je značajno oštećena te se vjernici više ne mogu u njoj okupljati, kako […]

U Austriji im pronalazi “kumove” koji su obvezuju jednoj obitelji svakog mjeseca slati 100 eura, javlja HKM Beč.

“Nakon tri i pol mjeseca mogu reći da sam Bogu zahvalan na odazivu vjernika. Do danas na listi imamo 120 obitelji koje pomažemo sa 100 eura mjesečno, na godinu dana. Većina ovih obitelji ima djecu, poneke su staračke, a dobio sam imena od tamošnjih župnika koji najbolje poznaju svoje vjernike i njihove potrebe”, naglasio je fra Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije Beč.

Ovaj revni svećenik ima veliko iskustvo s ovakvim načinom pomoći još iz Domovinskog rata kada je nesebično pomagao i organizirao “kumstva“, najčešće po Slavoniji.

Naš sugovornik istaknuo je kako su ovdašnji dobročinitelji skromni i samozatajni vjernici, običan puk koji ima suosjećanja za drugoga u nevolji.

Ispružena ruka australskih Hrvata u domovinu je poslala milijun dolara

Karitativno-humanitarnu organizaciju „Kruh sv. Ante“ osnovali su franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrne s ciljem prikupljanja pomoći. Organizacija je otvorila svoju podružnicu u Wollongongu 2004. tijekom posjeta Australiji tadašnjeg ravnatelja ove organizacije fra Stipana Radića. Godine 2017. podružnica je premještena u Canberru, a 2018. registrirana je i pri australskim vlastima. U statutu je određeno kako se […]

“Da, 90 posto dobročinitelja nisu nikakvi bogataši, već hrvatske obitelji i samozatajni pojedinci”, naglasio je fra Josip Koren.

“Tko želi postati kum, neka na moju e-mail adresu josip.koren.ofm@gmail.com pošalje svoje osnovne podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, eventualno telefonski broj i sl.), zatim neka na humanitarni račun IBAN:AT81 2011 1843 6830 9700 uplaćuje svaki mjesec 100 eura, a ja svakom kumu pošaljem podatke o obitelji koju pomaže, kao i potvrdu da sam uplaćene novce proslijedio. Ovim putem zahvaljujem Hrvatskom domu i Kroativu na medijskoj potpori, a nadasve svima Vama koji ste se odazvali i materijalno pomažete”, zaključio je ovaj neumorni svećenik u pomaganju drugima.

Piknik u Wollongongu kao zahvala za pomoć stradalima od potresa

Kao znak zahvalnosti za skupljanje pomoći stradalima od potresa, u Hrvatskoj katoličkoj župi u Wollongongu u prošlu nedjelju organiziran je piknik. Okupljeni su mogli donirati Kruhu svetog Ante koji je naručio stambeni kontejner za Jozu Brkana iz Jajca. On, naime, živi u ruševnoj kući i bez krova. Vrijednost kontejnera je €10,500.00. Na pikniku se u […]

Lako se može izračunati da će na Banovinu iz Beča i okolice u godini dana temeljem ove akcije biti odaslano 144 tisuće eura, a vjerujemo da će se još mnogi javiti i dalje pomagati, javlja HKM Beč.