Vijesti

Bogat program hrvatske zajednice u Srbiji: Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti, Međunarodna likovna kolonija Bunarić i Dužijanca u Đurđinu

3. kolovoza 2021. u 12:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Nakon prošlogodišnje pauze, djeca u nastavi na hrvatskom jeziku s nestrpljenjem su dočekala 13. Ljetnu školu hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na otoku Prviću koja je održana od 24. srpnja do 1. kolovoza, a okupila je šezdesetak sudionika – predškolaca s obiteljima te učenika osnovnih i srednjih škola.

Gdje poći sutra? HNV u Srbiji pomaže mladima koji su na prekretnici svog profesionalnog puta

U tijeku su prijave za program profesionalne orijentacije „Gdje poći sutra?“ koji organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Udruga „Naša djeca“ i Hrvatsko prosvjetno društvo „Bela Gabrić“. Cilj programa je iniciranje promišljanja među učenicima koji se nalaze pred prekretnicom izbora svog profesionalnog puta: srednje škole, fakulteta, zanimanja… Na program se prijavljuju učenici sedmih razreda […]

Mališani su uživali u bogatom programu koji su priredili voditelji Udruge „Naša djeca“ (Nina Pirša, Antun Kozma, Željka Vukov i Tanja Dulić), a sastojao se od kombinacije tjelovježbi koje je animirao Čedomir Lišić, duhovnih poticaja vlč. Tomislava Vojnića Mijatova te od glazbe, radionica, kupanja i igre na plaži. Osim toga, sudionici su imali prigodu posjetiti Memorijalni centar „Faust Vrančić“ i doznati više od znamenitom hrvatskom znanstveniku, filozofu, teologu, leksikografu, izumitelju, biskupu i diplomatu. Domaćin je i ovog puta bio mjesni župnik vlč. Božo Škember iz samostana Gospe od Milosti.

Projekt je realiziran uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Održana Međunarodna likovna kolonija „Bunarić“

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Tradicionalna Međunarodna likovna kolonija „Bunarić“ koju organizira Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ održana je od 29. do 31. srpnja i ove je godine na svom jubilarnom 25. sazivu okupila 40-ak amaterskih i akademskih slikara iz Srbije (Subotice, Srijemske Mitrovice, Kruševca, Sombora, Rume, Crvenke, Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde i Đale) te Bosne i Hercegovine.

Prvoga dana održavanja kolonije u prostorijama HKC-a „Bunjevačko kolo“ otvorena je i izložba radova nastalih na prošlogodišnjoj koloniji.

Hrvati u Srbiji digitalizirali fotografije javnih proslava od 1911.

Krajem svibnja 2021. godine, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz pomoć suradnika Marinka Piukovića, direktora UBH Dužijanca, pasioniranog sakupljača artefakata iz prošlosti Ljudevita V. Lamića i brojnih drugih pojedinaca, skupio, obradio i objavio fotografije koje tematiziraju proslavu Dužijance u Subotici u topoteci Baština Hrvata u Srbiji. U ovoj virtualnoj platformi ICARUS centra, otvorenoj krajem 2019., […]

„Likovni odjel HKC-a ‚Bunjevačko kolo’ odlučio je ove godine otvorenje kolonije i izložbu prošlogodišnjih radova upriličiti na isti datum, a posjetitelji su se mogli uvjeriti o bogatstvu ljepote slika koje kolonija iz godine u godinu daruje ‚Bunjevačkom kolu’. U narednom razdoblju, s obzirom na to da se radi o XXV. sazivu kolonije, očekuje nas posebno obilježavanje ovog jubileja prigodnom izložbom na kojoj ćemo predstaviti najreprezentativnija djela nastala u proteklih 25 godina”, rekao je Lazar Cvijin, predsjednik HKC-a „Bunjevačko kolo“ i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Proslavljena Dužijanca u Đurđinu

UBH Dužijanca

Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu je 1. kolovoza proslavljena Dužijanca. Događaju je uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin.

Dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije: Ne tražimo pomoć za sebe, nego za vas

U franjevačkoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Subotici održan je u srijedu dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, javlja IKA. Program je održan pod geslom „Svjedoci nade“ s ciljem prikupljanja pomoći za opstanak jedinog katoličkog radija u Republici Srbiji koji emitira program na hrvatskom jeziku. Na koncertu su nastupili VIS „Ritam vjere“ i Molitvena […]

Uloge bandaša i bandašice ove godine pripale su Marjanu Tumbasu i Ani Dulić, a malog bandaša i bandašice Martinu Duliću i Matei Bako. Svetu misu predslavio je svećenik Šibenske biskupije vlč. Grgur Alviž.