Prijave do 26. srpnja

Gdje poći sutra? HNV u Srbiji pomaže mladima koji su na prekretnici svog profesionalnog puta

13. srpnja 2021. u 11:33

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

U tijeku su prijave za program profesionalne orijentacije „Gdje poći sutra?“ koji organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Udruga „Naša djeca“ i Hrvatsko prosvjetno društvo „Bela Gabrić“.

Dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije: Ne tražimo pomoć za sebe, nego za vas

U franjevačkoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Subotici održan je u srijedu dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, javlja IKA. Program je održan pod geslom „Svjedoci nade“ s ciljem prikupljanja pomoći za opstanak jedinog katoličkog radija u Republici Srbiji koji emitira program na hrvatskom jeziku. Na koncertu su nastupili VIS „Ritam vjere“ i Molitvena […]

Cilj programa je iniciranje promišljanja među učenicima koji se nalaze pred prekretnicom izbora svog profesionalnog puta: srednje škole, fakulteta, zanimanja…

Na program se prijavljuju učenici sedmih razreda osnovne škole (koji su pohađali cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku ili izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture) te učenici trećih razreda srednje škole (koji su barem jedan ciklus završili na hrvatskom jeziku).

Program vode profesionalni voditelji – psihologinja i pedagoginja – uz uporabu najsuvremenijih testova i upitnika, a traje ukupno pet dana (testiranje, radionice, slobodno vrijeme za druženje).

Prvi dio programa koji uključuje testiranje učenika (testovi interesa, sposobnosti i crta ličnosti) održat će se u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ od 9 do 16 sati i to u dvjema skupinama:

  1. kolovoza – učenici 7. razreda
  2. kolovoza – učenici 3. razreda srednje škole

Cijena profesionalnog testiranja iznosi 1000 dinara, a uključuje licencirane testove i prateće materijale te ručak.

Zainteresirani učenici mogu se prijaviti do 26. srpnja u prostorijama HNV-a ili putem elektroničke pošte: obrazovanje@hnv.org.rs.

O drugom dijelu programa (koji u normalnim okolnostima podrazumijeva boravak izvan Subotice) i mjestu realizacije, sukladno aktualnoj epidemijskoj situaciji, bit ćete naknadno informirani. Moguće je pristupiti i isključivo fazi testiranja, bez sudjelovanja u drugom dijelu programa.

Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila svoj blagdan

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji, obilježen je jučer polaganjem vijenca i svečanom akademijom u Subotici, prigodom čega su nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Prisutnima se na početku akademije obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, poručivši nagrađenim učenicima kako svoje talente trebaju podijeliti s drugima te da […]

Realizaciju projekta podržalo je i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice u sklopu projekta Program profesionalne orijentacije GPS (Gdje Poći Sutra?) za srednjoškolce s kojim je aplicirao HPD „Bela Gabrić“.