Povodom ulaska RH u EU

U Rimu održan koncert Zagrebačkog kvarteta

11. listopada 2023. u 8:14

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mišel Kovačević

Povodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je koncert Zagrebačkog kvarteta.

Hrvatska rimska zajednica proslavila blagdan svoga zaštitnika

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u subotu 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima – prezbitera i crkvenog naučitelja te zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koju je predslavio pater Željko Paša, DI – dekan Fakulteta istočnih crkvenih znanosti na Papinskom orijentalnom institutu […]

Na početku nedjeljnog programa sve okupljene pozdravio je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima, istaknuvši svoju radost da se upravo u toj crkvi održava ovaj koncert, podsjetivši na 570. godišnju hrvatsku prisutnost u hrvatskim rimskim svetojeronimskim ustanovama koja se obilježava ove godine. Riječ pozdrava uputio je i Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

Mišel Kovačević

Događaju je prisustvovao i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Tea Zupičić, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te veleposlanici nekoliko drugih država pri Republici Italiji i Svetoj Stolici.

Na koncertu je također sudjelovao i mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki koji se ovih dana nalazi u Rimu kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije na XVI. redovnoj općoj skupštini Biskupske sinode.

U Rimu doktorirao vlč. Martin Krizmanić

Vlč. Martin Krizmanić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, obranio je na Papinskom visokom institutu za moralnu teologiju Alfonzijanskoj Akademiji u Rimu doktorsku tezu pod naslovom “Paradigma idiotizma u kršćanina. Antropološke i moralno teološke implikacije u svjetlu književnosti F. M. Dostojevskog”. Doktorska disertacija podijeljena je u pet poglavlja. Na početku opravdava korištenje književnosti kao legitimnog alata za bavljenje […]

Zagrebački kvartet izveo je djela J. Haydna, A. Sorkočevića, J. Turine, A. Dvořáka i J. Tkalčića. Događaj je održan u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Italiji i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Prije koncerta u crkvi je bila slavljena redovita nedjeljna večernja sveta misa na hrvatskom jeziku.