Hrvati u Italiji

Objavljeno 51. izdanje Hrvatskog rimskog adresara

16. studenoga 2023. u 8:50

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Na kraju misnog slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je predstavljen Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2023./2024.

Proslava sv. Nikole Tavelića u Rimu

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je u nedjelju tradicionalnu proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, franjevca i mučenika – koja je ujedno jesenski susret hrvatskih rimskih studenata. Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima slavio je fra Marko Gulin, član Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te […]

Adresar, točnije 51. izdanje, predstavio je Marin Mlađenović, svećenik Sisačke biskupije. U pripremi je najvećim dijelom sudjelovala Anamarija Došlić, tajnica Zavoda. Adresar je grafički uredio Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Na ovogodišnjoj naslovnoj stranici adresara nalaze se likovi dvojice velikana koji su velik dio svoga života proveli u Rimu kao kanonici kaptola sv. Jeronima, a obojica su rođeni na otoku Krku. To su Dragutin Antun Parčić (1832. – 1902.) i Ivan Črnčić (1830. – 1897.).

Objavljen adresar s ciljem povezivanja Hrvata u Italiji

Na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je predstavljen Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2022./2023. Riječ je o jubilarnom 50. izdanju. Prvi adresar napravljen je za akademsku godinu 1973./1974. i ugledao je svjetlo dana 28. travnja 1974. […]

Uvodna riječ u adresaru koju je napisao rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu vlč. Marko Đurin, posvećena je većim dijelom Dragutinu Antunu Parčiću te manjim dijelom Ivanu Črnčiću.

Adresar, kao i obično, donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju. Tu je i cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima Hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju tijekom u Rimu.

U Rimu doktorirao vlč. Martin Krizmanić

Vlč. Martin Krizmanić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, obranio je na Papinskom visokom institutu za moralnu teologiju Alfonzijanskoj Akademiji u Rimu doktorsku tezu pod naslovom “Paradigma idiotizma u kršćanina. Antropološke i moralno teološke implikacije u svjetlu književnosti F. M. Dostojevskog”. Doktorska disertacija podijeljena je u pet poglavlja. Na početku opravdava korištenje književnosti kao legitimnog alata za bavljenje […]

Prvo izdanje adresara napravljeno je za akademsku godinu 1973./1974. i ugledalo je svjetlo dana 28. travnja 1974. godine.