Jučer, danas, sutra

U Pragu otvorena izložba o Stjepanu Radiću

29. srpnja 2021. u 10:49

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” otvorena je sredinom srpnja 2021. u najužem središtu Praga, u Muzeju iluzijske umjetnosti povodom obilježavanja 150 godina rođenja velikog hrvatskog političara i književnika.

Objavljen dnevnik fratra iz Amerike koji je djelovao u najkritičnijim vremenima hrvatskoga naroda

Katolička crkva u Hrvata nastoji već od kraja 19. stoljeća pratiti hrvatske iseljenike u Sjedinjenim Američkim Državama te osnivati hrvatske župe za njih – župe koje su u tom dalekom svijetu do danas ostale ne samo crkvene ustanove, nego i dio stare domovine. Prva hrvatska župa utemeljena je u Pittsburghu 1895. godine. Nakon toga osnovane […]

„Zlatni Prag“ u kojem je Radić živio i djelovao ugostio je, osim fotografija i isječaka o njegovom životnom putu, tradicijske nošnje i baštinu rodne mu Posavine.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

Izložba donosi sadržajan pogled na jedan iznimno bogat život, snažnu osobnost političara, književnika i publicista koji je svojim radom i idejama obilježio kraj 19. i početak 20. stoljeća. Događaj podsjeća na snažne veze Stjepana Radića s češkim narodom, a posebice ljubav koju je gajio prema češkom jeziku, kulturi i postignućima. Potiče razmišljanja o suvremenosti Radićeve misli kreirane u prilikama u kojima je odrastao, koje su ga oblikovale i vodile u realizaciji ciljeva.

Ministar Grlić Radman s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je posjetio sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo se s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete zemlje. Tijekom posjeta Bazilici Svetoga groba ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila […]

Organizator izložbe „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ je Kulturni centar braće Radić, a autor je Ivica Valent. Izložba se predstavlja u Pragu zahvaljujući suradnji s Hrvatsko-češkim društvom, Muzejom iluzijske umjetnosti i Veleposlanstvom Republike Hrvatske. Uz predstavnike organizatora događaj je otvorila veleposlanica Ljiljana Pancirov.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu