Rovinj

Čak dvojica članova Hrvatske katoličke misije Beč pošla stopama svetog Franje

29. kolovoza 2023. u 8:43

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Beč

U samostanu sv. Franje u Rovinju prošli tjedan okupili su se franjevci iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. U bratskom ozračju održan je i obred primanja u franjevačku postulaturu četvorice kandidata, od kojih je jedan (Marko Breščanović) iz Hrvatske katoličke misije Beč.

Doktorirala na temu Hrvatske katoličke misije Beč: Migracija nije jednosmjerna ulica, društvo nije homogena cjelina…

Mateja Šapina Svirać obranila je 29. ožujka 2023. s izvrsnom ocjenom doktorsku disertaciju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Bečkog sveučilišta. Naslov disertacije je: „Dreidimensionale Integration: Eine Pastoraltheologische Reflexion auf die kroatische katholische Mission in Wien“, javlja IKA. Njezina disertacija bavi se pitanjem integracije vjernika Hrvatske katoličke misije u Beču pod tri dimenzije: socijalna, unutar-Crkvena i vjerska […]

Isto tako, sljedeći mjesec u postulaturu će biti primljen još jedan član ove hrvatske katoličke misije u Austriji, a on je David Bandić iz okolice Badena – Traiskirchen.

Kao znak primanja u bratstvo provincijalni ministar novim je postulantima podijelio Tau. Bratska radost i druženje svih okupljenih nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici.

Postulatura je prva godina formacije za kandidate koji žele biti časna braća franjevci ili franjevci svećenici. Zamišljena je da traje godinu dana, a po potrebi i dvostruko duže. Okvirna životna dob kandidata koji se primaju u postulaturu jest punoljetnost, dakle od 18. godine života.

Hodočašće Hrvata u najveće svetište Bečke biskupije

Oko 500 vjernika iz Hrvatske katoličke misije Beču hodočastilo je u subotu, uoči završetka školske, akademske i vjeronaučne godine, u svetište Maria Gugging u Austriji. Hodočašće je započelo zajedničkom molitvom i blagoslovom u crkvi Am Hof. Nastavljeno je zajedničkim pješačenjem većine vjernika. Po dolasku u svetište misu na hrvatskom jeziku predvodio je fra Darko Grmača, […]

“Novim postulantima želimo mir i ustrajnost i preporučujemo ih u vaše molitve, a na poseban način Marka i Davida koji su iz naše misijske zajednice”, javili su iz Hrvatske katoličke misije Beč.

Hrvatska katolička misija Beč