Mateja Šapina Svirać

Doktorirala na temu Hrvatske katoličke misije Beč: Migracija nije jednosmjerna ulica, društvo nije homogena cjelina…

3. svibnja 2023. u 8:23

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Mateja Šapina Svirać obranila je 29. ožujka 2023. s izvrsnom ocjenom doktorsku disertaciju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Bečkog sveučilišta. Naslov disertacije je: „Dreidimensionale Integration: Eine Pastoraltheologische Reflexion auf die kroatische katholische Mission in Wien“, javlja IKA.

Ovo je priča o Hrvatici iz Beča koja je osjetila klicu duhovnog poziva

U neposrednoj blizini Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, s druge strane bistričke kalvarije, u podnožju 11. i 12. postaje Križnoga puta, nalazi se samostan klauzurnih sestara karmelićanki, Karmel Majke Božje Bistričke i blaženog Alojzija Stepinca. Tamo je 2015. godine otišla Ana Piplica, vjernica Hrvatske katoličke misije Beč i članica Frame. Odlučila je posvetiti svoj […]

Njezina disertacija bavi se pitanjem integracije vjernika Hrvatske katoličke misije u Beču pod tri dimenzije: socijalna, unutar-Crkvena i vjerska integracija, te pitanjem kako se može poboljšati pastoralna praksa Hrvatske katoličke misije u Beču kada se uzmu u obzir te tri dimenzije integracije.

S metodološkog stajališta, ova disertacija prati klasičnu pastoralno-teološku metodu Paula Michaela Zulehnera: kairologija-kriteriologija-prakseologija, stoga je ista podijeljena na tri dijela. Pritom se prvi dio osvrće na ključne teme poput integracije i migracije pod prizmom socioloških znanosti, teologije te brojnim crkvenim dokumentima koji samim time daju kriterije za djelovanje.

Drugi dio disertacije koncentrira se na kvalitativnu Grounded-Theory metodu kojom se analiziraju empirički podatci, a treći dio daje odgovor na research-question disertacije: „Kako se pastoralna praksa Hrvatske katoličke misije u Beču može poboljšati uzevši u obzir tri dimenzije integracije?“

Hrvati iz Beča i Frankfurta u sjećanju na žrtve Vukovara i Škabrnje

Brojne hrvatske župe i misije u domovini i dijaspori dostojanstveno su obilježile dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Misno slavlje u crkvi svetog Ante u petak je predvodio fra Ante Bilokapić, blagoslovivši svijeće koje su župljani u koloni sjećanja nosili do sjedišta Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main. Molitveni dio uz meditaciju vodio je […]

U tom smislu, treći dio daje niz pastoralnih prijedloga koji imaju cilj doprinijeti razvoju pastoralne prakse Hrvatske katoličke misije u Beču, ali i ostalih katoličkih misija ili zajednica drugog materinskog jezika koje su suočene s pitanjem migracije i integracije.

U zaključnom poglavlju dr. theol. Šapina Svirać piše refleksiju na prethodna poglavlja i ističe činjenicu da migracija nije jednosmjerna ulica, društvo nije homogena cjelina i nije jednostavno odrediti stupanj nečije integracije, te je nužna potraga za jednim „Mi“ koje je veliko kao cijela ljudska obitelj, bez iznimke – kao što to papa Franjo kaže, nasuprot dihotomiji „Mi i Oni“ koja predstavlja „gramatiku mržnje“ – kao što to Donatella Di Cesare kaže.

U ispitnom senatu pred kojom je dr. theol. Mateja Šapina Svirać obranila disertaciju bili su: univ.-prof. dr. Agnethe Siquans, univ.-prof. dr. habil. Mieczyslaw Polak, te mentor o.univ.-prof. ddr. Paul Michael Zulehner.

Duhovna obnova u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč: Posluživanje umjesto služenja

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč održana je duhovna obnova koju je vodio fra Dario Mican, franjevac na poslijediplomskom studiju u Münchenu. U propovijedi je na temelju Evanđelja predstavio lik Ivana Krstitelje kojega sam Isus opisuje ne kao proroka, nego više od proroka, “onoga koji pripravlja put Gospodinu i nitko nije među rođenima od žene veći […]

Dr. Theol. Mateja Šapina Svirać rođena je 1991. godine u Đakovu. Nakon srednje škole odlazi na studij teologije, a 2023. doktorira na Katholisch-Theologische Fakultät u Beču pod vodstvom mentora o.univ. prof. ddr. Paul Michael Zulehnera. Od 2021. godine živi i radi u Švicarskoj.