Toskana

Članovi Zavoda sv. Jeronima na jedan dan posjetili Firencu

11. svibnja 2023. u 11:11

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mišel Kovačević

Svećenici studenti i poglavari, časne sestre i djelatnice Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u prošlu subotu uputili su se na jednodnevni izlet u Firencu, glavni grad talijanske pokrajine Toskana.

Dovršena obnova zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

Početkom ožujka 2023. godine završeni su radovi obnove pročelja, vanjskih i unutrašnjih fasada te terasa zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima koja se nalazi u ulici Tomacelli u Rimu. Isti su započeli u lipnju 2020. godine. Vanjske i unutarnje fasade Zavoda, od njegove izgradnje 1939. godine do danas, nisu nikada bile u potpunosti čišćene […]

Uz stručno vodstvo imali su prilike doživjeti najznačajnija mjesta inače kolijevke talijanske renesanse, čiji je povijesni centar zbog svoje izrazite kulturno-umjetničke vrijednosti uvršten na popis svjetske baštine.

Započevši razgled od mjesta panoramskog pogleda na grad Firencu, Forte Belvedere, te prolazeći uz tok rijeke Arno, članovi Zavoda cijeli dan proveli su obilazeći najznačajnija mjesta povijesne jezgre Firence. Pritom je osobita pažnja posvećena Katedrali Santa Maria del Fiore kao stolnoj bazilici Firentinske nadbiskupije; katedralnoj Krstionici San Giovanni s „Rajskim vratima“; Bazilici S. Lorenzo; dominikanskoj Bazilici S. Maria Novella te franjevačkoj Bazilici Santa Croce.

Rim: Dugogodišnji djelatnik Zavoda sv. Jeronima odlazi u mirovinu

Zajednica svećenika studenata Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu i Uprava Zavoda u utorak su se oprostili od svog dugogodišnjeg djelatnika Mate Vrbića koji od petka odlazi u mirovinu. U ime Uprave Zavoda pozdravio ga je i zahvalio mu na dugogodišnjem radu rektor Marko Đurin koji mu je uručio i prigodni dar te mu […]

Osim navedenih mjesta članovi Zavoda zastali su na još mnogim znamenitostima samog središta koje potvrđuju neiscrpnost kulturno-umjetničkog bogatstva grada Firence te pozivaju na ponovni posjet.