Ukrašena djelima hrvatskih umjetnika

Dovršena obnova zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

30. ožujka 2023. u 9:16

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Početkom ožujka 2023. godine završeni su radovi obnove pročelja, vanjskih i unutrašnjih fasada te terasa zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima koja se nalazi u ulici Tomacelli u Rimu. Isti su započeli u lipnju 2020. godine.

Predsjednik Milanović radostan zbog posjeta Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je jučer i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. U pozdravnom govoru rektor Zavoda Marko Đurin zaželio je srdačnu dobrodošlicu predsjedniku i njegovoj pratnji te izrazio radost da ga može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske, […]

Vanjske i unutarnje fasade Zavoda, od njegove izgradnje 1939. godine do danas, nisu nikada bile u potpunosti čišćene ni obnavljane, osim nekih djelomičnih popravaka. Već nekoliko godina postojala je potreba za provjerom i sanacijom mramornoga vijenca od kamena travertina koji na njezinom vrhu okružuje cijelu zgradu Zavoda, a koji je na nekim mjestima popucao te je postojala opasnost od otpadanja materijala i ozljeđivanja prolaznika.

I zavodske terase bilo je potrebno temeljito obnoviti. Same fasade koje su na prizemlju i prvom katu obložene kamenom travertinom, a ostali katovi izgrađeni su od cigle, kao i središnji prolaz ispod zgrade koji od ulica Tomacelli vodi prema Trgu i Mauzoleju cara Augusta, bili su puni smoga i prljavštine te se osjećala potreba za njihovim čišćenjem kako bi se spriječilo daljnje propadanje.

Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Budući da je zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture, Uprava Zavoda ishodila je potrebne dozvole od Ministarstva kulture Republike Italije – Soprintendenza (konzervatori) i Grada Rima. Radove je izvela tvrtka Sacen iz Napulja koja je specijalizirana za obnove kulturnih spomenika. Ista tvrtka izvodila je radove i na obnovi crkve sv. Jeronima. Projektant i direktor radova bio je arhitekt i inženjer Aymen Herzalla iz Studija Croci, renomiranog talijanskog arhitektonskog i inženjerskog ureda.

Rim: doktorirao vlč. Ljubo Zadrić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije

Na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu u srijedu je doktorsku disertaciju iz dogmatskog teološkog područja obranio vlč. Ljubo Zadrić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Radnju pod naslovom „Crkva ‘sakrament spasenja’ i ‘posredovanje spasenjskog obećanja u svijetu’ kod Edwarda Schillebeeckxa i njegove implikacije za neke suvremene teologe“ izradio je pod mentorstvom prof. Nunzia Capizzija te je njezinom obranom […]

Najopsežniji dio radova sastojao se od čišćenja vanjskih fasada i pročelja zavoda. Fasade su očišćene posebnom tehnikom pjeskarenja. Osim toga, učvršćene su ploče od travertina kojima su obložene fasade od prizemlja do prvog kata te prolaz ispod zavoda, od ulice Tomacelli prema Trgu cara Augusta. Posebno je učvršćen i saniran travertinski vijenac koji se nalazi pri vrhu zavodske zgrade i koji na tri razine okružuje cijelu zgradu. Obnovljene su gotovo sve zavodske terase, na njima je postavljena nova hidroizolacija te su stare dotrajale pločice zamijenjene novima, identičnima po obliku.

Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Restaurirana su i dva reljefa Ivana Meštrovića (Sv. Jeronim i Papa Siksto V.) koji se nalaze na ulazu u zavod te tri velika mozaika Joze Kljakovića na sjevernom pročelju. U potpunosti su zamijenjeni i veliki željezni prozori na južnom pročelju na 5. katu.

Današnja zgrada sjedišta zavoda izgrađena je 1939. godine nakon što je Zavod bio primoran napustiti i srušiti zgradu. Naime, 1931. godine Grad Rim najavio je temeljito preuređenje gradske četvrti oko Augustova Mauzoleja koji se nalazi u blizini Zavoda kako bi se tom starom antičkom spomeniku vratio prvotni sjaj. Sljedeće godine odobren je regulatorni plan, a u prosincu 1933. stanovnici kuća u blizini Mauzoleja morali su napustiti svoje domove. Prema tom planu zavod je trebao ostati bez svoje višestoljetne imovine koju je baštinio od prijašnjih ustanova sv. Jeronima (Bratovštine i Kaptola). Uz velike svečanosti, 20. listopada 1934. godine sam je predsjednik Vlade osobno započeo radove rušenja.

Uprava Zavoda na čelu s rektorom Jurjom Magjercem našla se u jako teškoj situaciji, primorana napustiti prostor uz crkvu sv. Jeronima na kojem je boravila gotovo punih 500 godina. No, zahvaljujući upravo rektoru Magjercu uspjelo se, uz velike materijalne žrtve, postići dogovor s Gradom Rimom te je Zavod dobio dozvolu za gradnju nove zgrade uz samu crkvu, s njezine istočne strane u ulici Tomacelli gdje do tada nije imao svojega vlasništva.

Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Zgrada je rađena po projektima arhitekta Victora Morpurga, gradskoga i Vladinog arhitekta koji je projektirao i druge građevine na prostoru budućeg Trga cara Augusta. Radovi su započeli 1937. injektiranjem 375 betonsko-armiranih stupova na kojima počiva cijela zgrada. U ožujku 1938. započela je izgradnja same zgrade. Na blagdan Uzašašća Gospodinova 26. svibnja 1938. rektor Magjerec blagoslovio je kamen temeljac nove zgrade čija je gradnja dovršena početkom listopada 1939. godine kada je počelo seljenje Zavoda u novu kuću. Svečani blagoslov i inauguracija nove zgrade sjedišta Zavoda održana je 12. studenoga 1939. u prisustvu gotovo cijelog hrvatskog episkopata, predvođenog zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem.

Tko je novi duhovnik Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu?

Predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u ak. godini 2020./2021., vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, uime hrvatskih biskupa, u srijedu je imenovao isusovca o. Alana Modrića, profesora kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregorijana, novim duhovnikom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. O. […]

Zgrada je zatim ukrašena i djelima hrvatskih umjetnika: Ivana Meštrovića i Joze Kljakovića. U središnjem prolazu pokraj ulaznih vrata u zavod nalaze se dva velika reljefa Ivana Meštrovića: Sv. Jeronim i papa Siksto V., a na sjevernom pročelju smještena su tri velika mozaika Joze Kljakovića: Pokrštavanje Hrvata, Krist knez mira i Krunjenje hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira.