FOTOGALERIJA

Dalmacija u dijaspori! Hrvati iz Stuttgarta ‘prošetali’ svojim zavičajem

28. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska nastava u SR Njemačkoj - Koordinacija Stuttgart

Nakon uspješnog slavonskog jutra u travnju, učenici hrvatske nastave i njihovi roditelji imali su priliku sudjelovati u prošli petak na još jednom tematskom susretu u Centru hrvatske nastave u Stuttgartu. Večer je bila posvećena Dalmaciji.

Učenici hrvatske nastave iz Njemačke i Italije u zajedničkom projektu

Učenici hrvatske nastave iz Reutlingena i Tübingena uspješno su priveli kraju projekt pod nazivom „Tragovima Hrvata u Italiji“, koji je zamišljen kao nastavak i proširenje dvaju zajedničkih nastavnih projekata učenika hrvatske nastave u Republici Italiji i Saveznoj Republici Njemačkoj, javlja Hrvatska nastava u SR Njemačkoj. Riječ je ponajprije o projektu „Okusi Hrvatske“, u sklopu kojeg […]

Posebni gosti bili su Marija Grgić, autorica nekoliko zbirki poezije i proze, koja se u program uključila izravnim javljanjem iz Vranjica te učenicima pročitala priču nadahnutu svojom bakom s Brača i mirisima njezine bračke kuhinje, javlja Hrvatska nastava u Stuttgartu.

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart

Učiteljice i učitelji hrvatske nastave predstavili su gostima posebnosti Dalmacije i dalmatinskog mentaliteta te vodili radionicu punjenja vrećica lavandom. Prošetali su gosti i Dalmatinskom zagorom: gospođa Desanka Katić iz glazbenog sastava Bile ruže Imotske krajine sa svojim je unucima predstavila gangu, nakon čega je publika imala priliku okušati se u sklapanju deseteraca, koje su glasno i hrabro odgangali.

Bolji položaj hrvatske nastave u Baden-Württembergu

U Centru hrvatske nastave u Stuttgartu održan je sastanak koordinatora hrvatske nastave s predstavnicima Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan RH. Susretu su prisustvovali: Ivan Sablić, generalni konzul, Držislav Ujević, odgovorni za suradnju Konzulata s hrvatskom nastavom, Estera Šimić, viša stručna savjetnica za hrvatsku […]

Večer je završila pjevanjem dalmatinskih pjesama uz pratnju gitara i degustacijom dalmatinskih specijaliteta: splitske torte, imotskih rafiola, pršuta, sira, maslina, fritula, ušećerenih badema, suhih smokvi… Bio je to susret pun mirisa i okusa Dalmacije.

Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart
Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart
Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart