Gorica

Devet godina bez Zvonka Bušića: Mrtvi žive u sjećanju živih

4. rujna 2022. u 18:03

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Markus Bohrermann

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići i Matica hrvatska – Ogranak Grude organizirali su od 31. kolovoza do 3. rujna 2022. VI. humanitarnu Likovnu koloniju u Gorici pod naslovom „Zvonko Bušić Taik – 32-godišnji uznički san o slobodnoj Domovini Hrvatskoj“.

Humanitarna likovna kolonija u čast Zvonku Bušiću

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići i Matica hrvatska – Ogranak Grude organiziraju od 31. kolovoza do 3. rujna 2022. VI. humanitarnu Likovnu koloniju u Gorici pod naslovom „Zvonko Bušić Taik – 32-godišnji uznički san o slobodnoj Domovini Hrvatskoj“. Otvorenje kolonije, ali i izložbe ratnih fotografija 1991., autora Zorana Filipovića, bit će danas u […]

Kolonija je otvorena u srijedu u Galeriji Bratovštine, u starom župnom dvoru, gdje je predstavljena i Izložba ratnih fotografija 1991., fotografa Zorana Filipovića.

U programu otvorenja sudjelovali su: župnik fra Marin Karačić, Zvonkova supruga Julienne Bušić koja je poslala pismo, profesor Ivo Čolak, ministra Tomu Medveda zamijenila je Ida Punda Kavelj, njegova izaslanica, Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke, Zoran Filipović i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Naredna tri dana umjetnici su slikali i rezbarili nadahnuti krajolikom i ljepotama, povijesno-kulturnim izobiljem Gorice i okolice. U subotu pod starim kostilama, u parku ispred stare kapele, otvorena je izložba radova nastalih na ovoj koloniji.

Markus Bohrermann

Mnogi Taikovi poštovatelji, njegova obitelj, hrvatski branitelji, kao i ljubitelji umjetnosti, posjetili su ovaj hvalevrijedan kulturni događaj. 

Prigodne riječi zahvale prisutnima su iskazali: umjetnik Anđelko Mikulić i Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, koji je otvorio izložbu i time ujedno zatvorio ovogodišnju VI. humanitarnu likovnu koloniju.

Voditelj kolonije prof. Antun Boris Švaljek zbog zdravstvenih problema nije bio prisutan, ali je uputio velike pozdrave svim sudionicima. Zamijenio ga je akademski slikar Anđelko Mikulić.

Osma obljetnica odlaska Zvonka Bušića: Postat će veliki autoritet, kao što bijaše Starčević u 19. stoljeću, Radić u 20. i Stepinac u svakom stoljeću!

Život stvara autoritete. Oni se ne biraju. Njihov život je put za druge. Taj put za druge je autoritet koji se slijedi! Njihov autoritet dolazi iz njihove snage, a njihova snaga iz njihova Duha. Stoga su spremni na nemoguće, učiniti najviše, prijeći najdalje, izdržati najduže, tražiti moralno najviše, čeznuti za istinom najgorljivije… Takav autoritet ima […]

Program je vodila Marija Prlić, dok je profesor Božidar Vlašić svojim nastupom na glasoviru oduševio sve sudionike.

Radovi s ove Likovne kolonije bit će izloženi i prodavani na humanitarnoj aukciji u korizmi 2023. godine!

Sudionici kolonije bili su: Antun Boris Švaljek, voditelj Likovne kolonije, Anđelko Mikulić, zamjenik voditelja Likovne kolonije, Anđelka Hrkać (Široki Brijeg), Ante Braovac (Tomislavgrad), Ante Brkić (Čapljina), Ante Ljubičić Car (Imotski), Antonio Kukavica (Imotski), Borislav Brzica (Grude), Branko Širić (Posušje), Damir Boras (Ljubuški), Dominik Domo Bošnjak (Sovići), Drago Bušić (Zagreb – Gorica), Edo Unković (Split), fra Vinko Mikulić (Gorica), Jadranka Seka Koštro (Mostar), Josipa Jelavić (Imotski), Josip Škerlj (Dubrovnik), Julija Montense Stapić (Split), Karolina Marušić (Široki Brijeg), Magdalena Džinić Hrkać (Široki Brijeg), Marela Jerkić Jakovljević (Mostar), Marija Galić (Gorica), Megi Kunštek (Mostar), Mišo Baričević (Dubrovnik), Neven Jakovljević (Split), Nikša Erceg (Split), Robert Tomić (Posušje), Sanijela Matković (Široki Brijeg), Stipe Renić (Zagreb), Stipe Marušić (Široki Brijeg), Srećko Slišković (Široki Brijeg), Tomislav Dugandžić (Ljubuški), Tomislav Zovko (Široki Brijeg), Vesna Ćorluka (Grude), Zdenko Galić (Gorica) i Zoran Vlašić (Sovići).

Markus Bohrermann

Pokrovitelji Likovne kolonije su: Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Vlada Županije ZH i Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije ZH.

Najzanimljivija otmica novije povijesti: Oplemeniti se mogu samo oni patnici koji prestanu kukati nad svojom sudbinom

Na današnji dan prije 45 godina, 10. rujna 1976., Hrvati su poduzeli najzanimljiviji i najhrabriji pothvat protiv komunističke Jugoslavije. U borbi za slobodu, želeći svijetu reći o čežnji Hrvata za neovisnošću, oteli su američki zrakoplov i postali javni borci za slobodu. Na njihovu čelu bijaše vođa. Njegovo ime je Zvonko Bušić. „Doista su tajanstveni putovi […]

PISMO JULIENNE EDEN BUŠIĆ

“Dragi prijatelji!

Često sam pisala i govorila o sjećanju, o kojem je Ciceron razmišljao ne samo kao o riznici brojnih podataka, nego kao i o čuvaru i održavatelju zdravog uma. A po filozofu Schopenhaueru, s kojim se također slažem, ‘ludilo je prekinuta nit pamćenja’. Kada je prekinuta naša sposobnost prisjećanja i povezivanja proteklih događaja koji nam daju osjećaj kontinuiteta postojanja (i koji nisu samo ‘priče’), naš se ‘zdrav razum’ odmah dovodi u pitanje.
 
Zamislite na osobnoj razini da ste izgubili sjećanja na svoje voljene, na djetinjstvo, na sva vlastita iskustva koja ilustriraju tko ste bili i koja su utjecala na oblikovanje vaše osobnosti.

Markus Bohrermann

Sjećam se dirljive Taikove priče iz njegova djetinjstva o nekom čovjeku iz Gorice koji je prodavao svog magarca. Jednog potencijalnog kupca prodavatelj je pitao puši li. Iznenađeni kupac mu je odgovorio da ne puši. ‘Zaboravite onda’, rekao je vlasnik magarca. ‘Moja se životinja mora s vremena na vrijeme odmoriti, a nepušač bi je samo tjerao cijeli dan bez predaha!’ Jer, pušač bi i magarcu omogućio odmor kada bi zapalio…
 
Zvonko je tu uspomenu često prepričavao, kao primjer velike čovjekove dobrote, iskazane i prema magarcu. Zvonko je za života doista bio dobar prema drugima. Nije se time hvalio, o njegovim velikodušnim djelima čula sam isključivo od drugih. Naime, on je bio uvjeren da činjenje dobroga ne smije biti radi samohvale ili samouzdizanja.

Cijeli Taikov život bio je niz velikodušnih djela bez predumišljaja. Nije ih činio da bi ga hvalili, da bi time hranio vlastiti ego, nego u duhu davanja, služenja, žrtvovanja sebe za opće dobro. I zbog toga je važno prisjetiti se, ne samo Zvonka, već svih onih koji su tijekom naše tragične povijesti činili dobro.

Likovna kolonija u čast Zvonku Bušiću: Volimo te i nikad te nećemo zaboraviti

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matica hrvatska Ogranak Grude organizirali su petu humanitarnu Likovnu koloniju u čast i znak zahvalnosti za svu žrtvu tamnice i uzništva hrvatskom vitezu i domoljubu Zvonku Bušiću Taiku. Likovna kolonija održana je od 1. do 4. rujna 2021. u Taikovoj rodnoj Gorici. Ovu humanitarnu akciju podržalo je Ministarstvo hrvatskih […]

Zbog toga je važno svake godine održavati i ovu likovnu koloniju i nogometni turnir u čast ratnika kao što su Blago Zadro i drugi, ili po našim herojima imenovati ulice, organizirati neka druga događanja njima u spomen. Jer, dragi prijatelji, mrtvi žive u sjećanju živih. To znači da oni žive u nama i po nama. Ako umru u nama, nestali su zauvijek. Zbog toga od srca vam svima velika hvala što na ovom mjestu ponovno odajete počast svojem sumještaninu, što ga se sjećate i volite. Sigurna sam da je Taik večeras s nama. Osobno ne mogu biti večeras s vama u Gorici, ali sam sa svima vama srcem i dušom.

Puno vas volim i pozdravljam – vaša Julie!”