Gorica

Likovna kolonija u čast Zvonku Bušiću: Volimo te i nikad te nećemo zaboraviti

10. rujna 2021. u 12:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ante Pejić

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matica hrvatska Ogranak Grude organizirali su petu humanitarnu Likovnu koloniju u čast i znak zahvalnosti za svu žrtvu tamnice i uzništva hrvatskom vitezu i domoljubu Zvonku Bušiću Taiku.

Najzanimljivija otmica novije povijesti: Oplemeniti se mogu samo oni patnici koji prestanu kukati nad svojom sudbinom

Na današnji dan prije 45 godina, 10. rujna 1976., Hrvati su poduzeli najzanimljiviji i najhrabriji pothvat protiv komunističke Jugoslavije. U borbi za slobodu, želeći svijetu reći o čežnji Hrvata za neovisnošću, oteli su američki zrakoplov i postali javni borci za slobodu. Na njihovu čelu bijaše vođa. Njegovo ime je Zvonko Bušić. „Doista su tajanstveni putovi […]

Likovna kolonija održana je od 1. do 4. rujna 2021. u Taikovoj rodnoj Gorici. Ovu humanitarnu akciju podržalo je Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.

U srijedu 1. rujna 2021. u 20 sati, u staroj crkvi u Gorici u kojoj je Taik kršten, svečano je u Večeri domoljublja otvorena kolonija. U programu su sudjelovali Zvonkova supruga Julienne Bušić i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić, koji je prigodnim riječima otvorio ovu likovnu koloniju. Prema prozi Tina Ujevića, glumac Robert Kurbaša izveo je monodramu Ispit savjesti.

Knjiga Učitelj Dado predstavljena je sljedećeg dana u Gorici ispred starog župnog dvora u okviru ove likovne kolonije! Djelo je tiskano u čast 80. rođendana Damjana Dade Bušića, a svojevrsna je hvala svim učiteljicama i učiteljima toga kraja! Nakladnici knjige su Matica hrvatska Grude i Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići.

Julienne Bušić otkrila posljednje poruke koje je razmijenila s Miroslavom Tuđmanom

“Na muci se poznaju junaci, i u nevolji pravi prijatelji”, bila je rečenica koju sam pronašla podcrtanu među Zvonkovim bilješkama nakon njegove smrti. Nije iznenađujuće, budući da je bio dobro upoznat s patnjom i poteškoćama. Cijenio je junaštvo, ali prijateljstvo mu je bilo najsvetije. Junaštvo može biti prolazno, pobuda koja nestane u trenutku, ali prijateljstvo […]

Mnogi Taikovi prijatelji, njegova obitelj, hrvatski branitelji, kao i ljubitelji umjetnosti, posjećivali su od početka do kraja ovaj hvalevrijedan kulturni događaj. Prigodne riječi zahvale iskazali su umjetnik Anđelko Mikulić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

Slike s ove likovne kolonije bit će ponuđene na humanitarnoj aukciji u korizmi 2022. godine! Pokojni Zvonko Bušić Taik i njegova supruga Julienne Eden Bušić duboko su urezani u srce ljudi ovog podnebesja koji cijene žrtvu i patnju, koji ne zaboravljaju svoje velikana, koji pamte i redovito se sjećaju svojih heroja…

Upravo je cilj kolonije bio da se s dubokim pijetetom sjetimo hrvatskog uznika Zvonka Bušića Taika i njegove Julienne, da im kažemo da ih volimo i da ih nikada nećemo zaboraviti, njih i njihove velike žrtve za domovinu Hrvatsku!

Slike koje su umjetnici uradili ili darovali ostaju u fundusu Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, a Bratovština će ih upotrebljavati u humanitarne svrhe.

Osma obljetnica odlaska Zvonka Bušića: Postat će veliki autoritet, kao što bijaše Starčević u 19. stoljeću, Radić u 20. i Stepinac u svakom stoljeću!

Život stvara autoritete. Oni se ne biraju. Njihov život je put za druge. Taj put za druge je autoritet koji se slijedi! Njihov autoritet dolazi iz njihove snage, a njihova snaga iz njihova Duha. Stoga su spremni na nemoguće, učiniti najviše, prijeći najdalje, izdržati najduže, tražiti moralno najviše, čeznuti za istinom najgorljivije… Takav autoritet ima […]

U ovoj su Likovnoj koloniji svojim dolaskom ili gotovim radovima sudjelovali sljedeći hrvatski umjetnici: Andrijana Mlinarević-Cvetković (Široki Brijeg-Grude), Anđelko Mikulić (Široki Brijeg), Ante Braovac (Tomislavgrad), Ante Brkić (Čapljina), Ante Ljubičić Car (Imotski), Antun Boris Švaljek (Zadar), voditelj Likovne kolonije Borislav Brzica (Grude), Branko Širić (Posušje), Damir Boras (Ljubuški), Dominik Bošnjak (Sovići), Drago Bušić (Gorica), Edo Unković (Split), fra Vinko Mikulić (Gorica), Josipa Jelavić (Imotski), Josip Škerlj (Dubrovnik), Jure Pešorda (Grude), Karolina Marušić (Široki Brijeg), Kristina Ćavar (Širko Brijeg), Marija Galić (Gorica), Matea Martinović (Mostar), Miro Stamatović (Dubrovnik), Mišo Baričević (Dubrovnik), Nikša Erceg (Split), Robert Tomić (Posušje), Stipe Marušić (Široki Brijeg), Srećko Slišković (Široki Brijeg), Zoran Vlašić (Sovići), Sanijela Matković (Široki Brijeg), Andelka Hrkać (Široki Brijeg) i Vesna Ćorluka (Grude).

Mario Bušić