Bogato stvaralaštvo

Digitalizirana djela najčitanijeg pisca u Vojvodini na hrvatskom jeziku

22. travnja 2021. u 17:21

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

Povodom 75. obljetnice rođenja istaknutog hrvatskog književnika i publicista Vojislava Sekelja (Subotica, 20. travnja 1946. – 4. svibnja 2017.), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao je njegove knjige poezije, proze i kritike.

Novi saziv Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Odbor za kulturu Hrvatskog nacionalnog vijeća na 12. sjednici održanoj 20. siječnja 2021. godine predložio je Hrvatskom nacionalnom vijeću kandidate za novi saziv Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, budući da je starim sazivima mandat završavao polovicom veljače 2021. Pokrajinska vlada, posljednja instanca u proceduri imenovanja UO i NO ZKVH-a na svojoj […]

Desetak djela sada je dostupno široj čitateljskoj publici, a novi naraštaji čitatelja uvjerit će se u ocjenu koja je pratila Sekelja kao najčitanijeg pisca u Vojvodini na hrvatskom jeziku.

Među djelima su knjige poezije, pisane na hrvatskom standardu i na bunjevačkoj ikavici: Djetinjstvo, Sad znadeš sve, Poljubac izdaje, Rič fali, U izmučenim riječima, MMV – prva i druga knjiga te Životopis jedne sjene. Digitalizirani su i romani Daleka zvona i Uzmi, dodaj, knjiga 23 kritike te knjiga polemičkih članaka Kako se branilo dostojanstvo.

Prije 75 godina rođen je jedan od najčitanijih pisaca u Vojvodini na hrvatskom jeziku

Vojislav Sekelj rođen je u Subotici 20. travnja 1946. godine, od oca Luke i majke Ruže, rođ. Rogić. U rodnom gradu završio je osnovnu školu, Školu učenika u privredi i Višu tehničku školu, smjer elektrotehnika. Zaposlio se napočetku u poduzeću Elektro-remont, a zatim u Željezničkoj industrijskoj školi, u kojoj je bio ravnatelj. Kasnije je radio […]

“Bogato stvaralaštvo Vojislava Sekelja svjedočanstvo je naraštajima koji dolaze, služit će kao putokaz na putu kojim ide hrvatska manjinska zajednica u Srbiji, a naš je prinos u službi memoriranja vlastitih postignuća i ponosa na djelo hrvatskih velikana u godini novog preporoda”, naglasili su iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Sadržaj se može pronaći na ovoj poveznici…