Lily Garafulić

Dok sve počasti dolaze i prolaze, njezina umjetnička djela ostaju

9. rujna 2021. u 9:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: YouTube/Screenshot

Papa Ivan Pavao II. je 1999. napisao: „Umjetnici, društvo vas treba. Društvu u kojem živimo potrebna je ljepota kako ne bi očajavalo. Ljepota, baš kao i istina, donosi radost čovjekovu srcu”.

Hrvati u Hollywoodu: George Beban glumio je u nijemim filmovima prije više od 100 godina

Danas najpoznatiji hrvatski glumac u Americi zasigurno je Goran Višnjić. Ali Hrvati su bili (i ostali) prisutni u Hollywoodu od početka (1910.) filmske industrije u tom danas očaravajućem središtu blještavih filmskih i tv zvijezda. Među ostalim to su bili Laura La Plante (1904. – 1996.), super zvijezda nijemog filma; John Miljan (1892. – 1960.), glumio […]

Osoba koja se puno prije ovog papina poziva odazvala glasu Božjem i donosila radost ljudskim srcima bila je i vrlo poznata čileanska umjetnica hrvatskih korijena Lily Garafulić.

Rođena je u Antofagasti 14. svibnja 1914. Bila je deveto i najmlađe dijete Petra Garafulića i majke Margarite rođene Janković, koji su se početkom dvadesetog stoljeća, da bi preživjeli, odselili u Čile, nakon što je bolest peronospore opustošila vinograde rodnog im Nerežišća na otoku Braču, kao i u ostalim krajevima hrvatskog juga.

Umjetnost je studirala na Escueli de Bellas Artes (Škola lijepih umjetnosti u Santiagu) kod poznatog čileanskog kipara Lorenza Domingueza. Diplomirala je 1938. i odmah zatim provela godinu dana u Parizu. Godine 1944./1945. bila je u New Yorku kao stipendistica poznate zaklade Guggenheim.
Dvije godine kasnije počela je predavati umjetnosti na Sveučilištu Chile, a 1951. postala je redovita profesorica na katedri za kiparstvo na istom sveučilištu. Godine 1957. izabrana je za članicu udruženja za plastičnu umjetnost UNESCO-a.

Ova Hrvatica uvrštena je 1966. među najslavnije žene u državi Michigan. Evo zašto su je zvali ‘Visoka Ana’

Početkom dvadesetog stoljeća mnogi su Hrvati pošli u Ameriku i razbježali se „k’o rakova djeca“ po cijeloj državi. U prvom redu išlo se gdje je bilo posla. Tako je jedan broj doseljenika stigao i u mjestance Calumet u državi Michigan (ako pogledate na zemljovid, to je na poluotoku između jezera Superior na sjevernoj i jezera […]

Boravila je u Italiji, Grčkoj, Egiptu, Hrvatskoj, Peruu, na Uskršnjim otocima i drugdje, učeći i usavršavajući svoje umjetničke sposobnosti. Bila je uvijek svjesna da Bog daruje talente, a ljudi su dužni umnožiti ih, te obogatiti sebe i svijet u kojem žive.

Njezini najpoznatiji radovi (kipovi 16 proroka) nalaze se na vrhu bazilike Gospe Lurdske u Santiagu, koju je projektirao poznati čileanski arhitekt i pisac bračkih korijena Andres Garafulić. Stvorila je više stotina skulptura i bila je jedna od prvih žena koja je oblikovala djela monumentalnih omjera.

Od 1973. do 1977. Lily je bila ravnateljica Muzeja lijepih umjetnosti u Santiagu, prva žena u Čileu koja je obnašala tu dužnost, i to vrlo uspješno. Godine 1995. dobila je Čileansku nacionalnu nagradu za umjetnost i postala je profesorica emerita na Universidad de Chile.

Upoznajte veliku obitelj Čondić koja je obogatila Ameriku. Zasad se može pohvaliti s više od 70 potomaka

Mali je broj Hrvata koji su se obogatili u Americi, ali zato je velik broj hrvatskih obitelji koje su zaista obogatile Ameriku. Jedna je od njih i vrlo poznata obitelj Čondić u Chicagu iz koje potječe naš Joseph, ili kako smo ga zvali, Jozo. Davno je to bilo kada je u Ameriku došao Jozin otac […]

Dok sve počasti dolaze i prolaze, njezina umjetnička djela ostaju i svjedoče njezinu umjetničku veličinu. Preminula je 15. ožujka 2012. godine. Čileansko veleposlanstvo u Washingtonu upriličilo je 2014. izložbu prigodom 100. obljetnice rođenja Lily Garafulić, pa neka i ovaj člančić bude u čast čileansko-hrvatske slavne umjetnice koja je uvijek bila ponosna na rodnu hrvatsku grudu svojih roditelja.