Chicago

Upoznajte veliku obitelj Čondić koja je obogatila Ameriku. Zasad se može pohvaliti s više od 70 potomaka

19. kolovoza 2021. u 10:11

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Privatni album/Pixabay

Mali je broj Hrvata koji su se obogatili u Americi, ali zato je velik broj hrvatskih obitelji koje su zaista obogatile Ameriku. Jedna je od njih i vrlo poznata obitelj Čondić u Chicagu iz koje potječe naš Joseph, ili kako smo ga zvali, Jozo.

Sjećanje Hrvata koji je bio zarobljen u Normandiji: Nijemcima sam zaprijetio Al Caponeom ako mi uzmu krunicu

Gadno vrijeme. I u zraku i na moru. No, prekasno je bilo da se prekine napad. Ivan Josip Čondić i njegovi suborci zrakoplovom su letjeli preko obale Normandije. Vidjeli su njemačke obrambene nasipe na kilometrima plaža na koje će se nešto kasnije iskrcati većina savezničkih trupa u jednoj od najkrvavijih amfibijskih invazija dosad. Čondić je […]

Davno je to bilo kada je u Ameriku došao Jozin otac Marko Čondić iz sela Svib kod Imotskog i potom njegova životna družica Tona Utrobičić iz Slivna. Vjenčali su se u Chicagu u crkvi sv. Jeronima 1921. i nastanili u prepoznatljivoj hrvatskoj naseobini na južnoj strani nedaleko od središta grada. Nažalost, Markova prerana i nagla smrt (1935.) ostavila je Tonu s osmero male djece!

Jozo je rođen 21. studenog 1924. U teškim vremenima Velike depresije i siromašnim obiteljskim uvjetima, završio je visoke škole ‒ doktorirao je i bio dugogodišnji profesor filozofije na Sveučilištu Western Michigan u gradu Kalamazoou. Bio je cijenjen kao profesor, kao istinski odgojitelj i prijatelj svojih studenata. Nadalje, naš Jozo je bio nekoliko godina predsjednik Udruge za hrvatske studije (Association for Croatian Studies) u Americi. Uvijek je pratio događanja u Hrvatskoj i pomagao onima koji su bili od jugo-režima ugroženi. Među ostalim, blisko je surađivao s poznatim fizičarem i humanistom Ivanom Supekom iz Zagreba. Brat mu Duško i on preveli su i izdali Supekovu knjigu Krunski svjedok protiv Hebranga/Crown Witness against Hebrang. Chicago: Markanton Press, 1983.

Zbog JFK-a je došao u Ameriku, Reagan ga je htio u svom kabinetu, a 1963. prijavio se za Vijetnamski rat

Ovaj politički emigrant, aktivist, lobist, fotograf, filmaš, dizajner, grafički umjetnik i povratnik iz SAD-a, najviše se u medijima spominjao početkom 21. stoljeća kada je u nekoliko gradova diljem Lijepe Naše održana njegova izložba “Hrvati u Americi”. Najviše se tad pisalo o aktivnostima Vladimira Novaka, no vrlo malo o jednom zanimljivom, bogatom i burnom životu. “Rođen […]

Jozo i njegova supruga Dolores imali su sedmero djece i dok je još bio živ rodilo mu se 18 unučadi. Preminuo je 21. veljače 2009., a njegovi su potomci ponosni na njega, njegov život i rad, i svoje hrvatske korijene.

Jozina kći Maureen danas je vrlo poznata znanstvenica neurobiologije i anatomije i predaje na Sveučilištu Utah. Studirala je na Sveučilištu Chicago, doktorirala na Berkeleyu, Kalifornija, a potom radila specijalizaciju na Sveučilištu Minnesota. Poznata je istraživačica u području ljudske embriologije. Česta je gošća predavačica na raznim znanstvenim skupovima, a kao vrhunski stručnjak bila je pozvana predočiti svoja znanstvena istraživanja u Kongresu u Washington (2013). U studenom 2014. jednoglasno je primljena u Pontifikalnu akademiju za život. Budući da ona znanstveno dokazuje da ljudski život počinje od začeća, jer „embriji nisu samo zbirka ljudskih stanica, već živa stvorenja sa svim svojstvima koja definiraju bilo koji organizam“, došla je na udar „progresivnih snaga“. Udana je i u obitelji je četvero djece.

Koliko je ova obitelj (a i mnoge druge) obogatila Ameriku, pokazuju i ovi brojevi. Od Marka i Tone Čondić poteklo je do sada više od 70 potomaka. Od toga su (do unazad nekoliko godina) troje imalo doktorate, 12-ero magisterije znanosti iz raznih struka, jedna kći je časna sestra, a sin prof. Duško poznat je po neumornom i nesebičnom radu za hrvatsku zajednicu i narod. Sva Čondićeva djeca sačuvala su, gajila i prenosila na nove naraštaje hrvatske obiteljske, kulturne i vjerske tradicije.

Ekskluzivno svjedočanstvo svećenika koji se na Manhattanu družio s Nikolom Teslom: Osjećao se Hrvatom i Hrvatska mu je bila domovina

Cijela moja priča nalazi se u fantastičnom sjećanju hrvatskog franjevca fra Ljube Čuvala s kojim sam imao prigodu blisko raditi i poznavati ga. Fra Ljubo je služio hrvatskoj dijaspori u različitim službama i pozicijama. Jedna od tih službi bila je i župnik Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. I upravo tu nalazi […]

Joseph i cijela obitelj Čondić nisu nikad bili materijalno bogati po američkim mjerilima, ali su kao obitelj i kao pojedinci bogati svojom čovječnošću, plemenitošću i ljubavlju za Boga i čovjeka, a ni domovinu svojih predaka nikad nisu zaboravili i često ju posjećuju.