Poznat po ulogama Talijana

Hrvati u Hollywoodu: George Beban glumio je u nijemim filmovima prije više od 100 godina

26. kolovoza 2021. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: IMDb

Danas najpoznatiji hrvatski glumac u Americi zasigurno je Goran Višnjić. Ali Hrvati su bili (i ostali) prisutni u Hollywoodu od početka (1910.) filmske industrije u tom danas očaravajućem središtu blještavih filmskih i tv zvijezda.

Upoznajte veliku obitelj Čondić koja je obogatila Ameriku. Zasad se može pohvaliti s više od 70 potomaka

Mali je broj Hrvata koji su se obogatili u Americi, ali zato je velik broj hrvatskih obitelji koje su zaista obogatile Ameriku. Jedna je od njih i vrlo poznata obitelj Čondić u Chicagu iz koje potječe naš Joseph, ili kako smo ga zvali, Jozo. Davno je to bilo kada je u Ameriku došao Jozin otac […]

Među ostalim to su bili Laura La Plante (1904. – 1996.), super zvijezda nijemog filma; John Miljan (1892. – 1960.), glumio u više od dvije stotine filmova; Peter Coe (Knego) (1918. – 1993.); komičar i glumac Frank Gorshin (1933. – 2005.); tu je bio i profesionalni hrvač i glumac Joe Marsh/Marušić (1911. – 1989.) čiji se lik nalazi na plastičnim bocama tekućine za čišćenje (u Americi poznat kao Mr. Clean, a Mr. Proper u Europi); od mlađih John Malkovich, Eric Bana, Karen Eterovich, Denise Lee Richards i drugi.

Ovdje ćemo podsjetiti na jednog od starih američko-hrvatskih glumaca kojeg se rijetko tko u hrvatskim medijima spominje.

IMDb

Bio je to George Beban, rođen 1873. u San Franciscu, Kalifornija, od oca Roka Bebana i majke Johanne Dugan, rođene u Irskoj. Roko je iz rodnog Zlarina kraj Šibenika došao u Kaliforniju i u San Franciscu imao “saloon” i restoran, a bila ga je zgrabila i zlatna groznica pa se jedno vrijeme bavio traganjem za zlatom. On i supruga imali su četvoricu sinova i jednu kćer od kojih je nastalo veliko potomstvo.

Najmlađe dijete u obitelji bio je George koji je već u mladim danima počeo pjevati i plesati sa skupinom amatera u San Franciscu i glumiti šaljive uloge u kazališnim priredbama.

Slavna američka skakačica u vodu podrijetlom je bila Hrvatica. Trener je uporno htio da promijeni hrvatsko prezime, vjerujući da će zbog toga ‘daleko dogurati’

Hrvati u domovini i u svijetu dosezali su i dosežu među najbolje u sportu. Više su puta zapisani pod imenima drugih država i političkih tvorevina, ali su ipak Hrvati, a njihovi rezultati idu na čast našem narodu! Tako je jedna od najuspješnijih u Americi i u svijetu u skakanju u vodu s 3-metarske daske i […]

Postao je glumac u nijemim, a potom i u zvučnim filmovima. Bio je posebice poznat po raznolikim ulogama Talijana kako su oni tada bili viđeni u američkom društvu. Takvu je ulogu u početku glumio u kazalištu, a zatim (1915.) u filmu The Italian (Talijan).

IMDb

Imao je vodeće uloge u filmovima: The Alien (Stranac), Hearts of Men (Ljudska srca), The Land of the Free (Zemlja slobodnih), Jules of the Strong Heart (Jules odvažna srca), One More American (Još jedan Amerikanac)…

U filmovima The Loves of Ricardo (Rikardove ljubavi), The Greatest Love of All (Najveća ljubav od sviju), One Man in a Million (Jedan čovjek u milijunu) bio je glumac, scenarist, redatelj i producent.

George je bio oženjen glumicom Edith MacBride koja je umrla 1926. godine. Nakon njezine smrti prestao je snimati i glumiti, a nakon nesretnog pada s konja i on je preminuo 1928. Njegov sin George Jr. (rođen 1914.) glumio je s ocem kao dijete u dva filma i jednom filmu u zrelijim godinama, a unuk Richard Beban po zanimanju je filmski snimatelj.

Ova Hrvatica uvrštena je 1966. među najslavnije žene u državi Michigan. Evo zašto su je zvali ‘Visoka Ana’

Početkom dvadesetog stoljeća mnogi su Hrvati pošli u Ameriku i razbježali se „k’o rakova djeca“ po cijeloj državi. U prvom redu išlo se gdje je bilo posla. Tako je jedan broj doseljenika stigao i u mjestance Calumet u državi Michigan (ako pogledate na zemljovid, to je na poluotoku između jezera Superior na sjevernoj i jezera […]

Roko Beban i njegova braća koja stigoše davno u Ameriku svojim potomstvom i raznim talentima obogatiše novu domovinu, a u Hrvatskoj im ostadoše samo „stari panjevi“ iz kojih su ponikli.