München

Don Damir Stojić predvodio Stepinčevo u najbrojnijoj hrvatskoj zajednici izvan domovine

23. veljače 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Ovogodišnja proslava Stepinčeva, zaštitnika Hrvatske katoličke župe München, započela je trodnevnom duhovnom obnovom koja je održana od 9. do 11. veljače u kapeli blaženog Alojzija Stepinca.

Hrvatska katolička župa u Oakvilleu proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca

Hrvatska katolička župa Presvetoga Trojstva u Oakvilleu svečano je u nedjelju proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca. Euharistijsko slavlje prevodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić u zajedništvu sa župnikom don Ilijom Petkovićem, župnim vikarom don Vinkom Nenadićem i vlč. Mariom Miglesom, župnikom iz Sesveta. Biskupa Palića i sve prisutne na početku je […]

Duhovna obnova koju je predvodio don Damir Stojić iz Zagreba organizirana je pod motom “Stepinac – Životni put sve do mučeništva”, a privukla je veliki broj hrvatskih vjernika iz ove bavarske metropole.

Hrvatska katolička župa München

Teme duhovnih nagovora bile su: “Tko sam ja? Stvoreni i otkupljeni od Boga”, “Kamo odlazim? Smisao života i postojanja” i “Poziv na svetost. Biti u svijetu, ali ne od svijeta”. Pjevanje su kroz tri večeri animirali članovi Zbora mladih Frame HKŽ-a München.

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Mihaela u središtu Münchena hrvatski vjernici su u nedjelju proslavili blagdan nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca. Okupilo se preko dvije tisuće hrvatskih vjernika iz glavnog bavarskog grada, uz sudjelovanje članova župnog vijeća HKŽ-a München. Događaju je prisustvovao i Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu.

Hrvatska katolička župa München

Don Damir Stojić je u suslavlju s fra Petrom Klapežom, voditeljem HKŽ-a München i đakonom Ivicom Viskovićem, predslavio svetu misu koja je započela svečanom procesijom…

Stepinčevo u New Yorku. Krčki biskup pozvao mlade da češće dolaze u domovinu

U Hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda na Cardinal Stepinac Placeu u New Yorku u nedjelju je svečano proslavljen spomendan blaženog Alojzija Stepinca. U koncelebraciji sa župnikom vikarom fra Lovrom Šimićem misno slavlje predvodio je fra Iko Skoko, piše IKA. Fra Iko je u propovijedi rekao kako obilježavamo 125. obljetnicu rođenja kardinala Stepinca, 70. obljetnicu […]

“Kada je Alojzije Stepinac 10. veljače 1960. godine preminuo u Krašiću, komunisti su mislili da je gotovo i da su konačno mirni. Međutim, oni su shvatili da im je sada kada je mrtav opasniji nego dok je bio živ na zemlji. A zašto? Zato kada se umre u Bogu i istini ulaziš u nebo, a kada si u nebu zagovaraš, a kada zagovaraš onda nebo djeluje na zemlji. Zato mi imamo svog nebeskog zaštitnika. Molimo se njemu, braćo i sestre, da možemo govoriti istinu, da možemo biti katolici bez kompromisa, da možemo ljubiti našu Crkvu, trpjeti zbog Crkve i istine, ljubiti svoj hrvatski narod, ali najvažnije da možemo govoriti istinu i opraštati”, naglasio je don Damir Stojić.

Hrvatska katolička župa München

U procesiji su nošene relikvije blagopokojnog kardinala i blaženika koje se od 2007. godine čuvaju u ovoj velikoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. Sudjelovali su folkloraši iz skupine fra Andrija Kačić Miošić i ministranti. Misno slavlje uljepšali su članovi mješovitog crkvenog zbora i orkestra mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

Biskup Palić s Hrvatima u Mississaugi proslavio Stepinčevo

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je u nedjelju svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj katoličkoj Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi, povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, javlja IKA. Na misi su uz župnika vlč. Božidara Tenšeka koncelebrirali i svećenici susjednih hrvatskih župa: don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, […]

Na kraju euharistijskog slavlja fra Petar Klapež čestitao je svim prisutnim vjernicima blagdan zaštitnika župe te se zahvalio don Damiru na spremnosti predvoditi duhovnu obnovu i proslavu zaštitnika župe. Izrazio je zahvalnost i članovima župnog vijeća, ministrantima, folklorašima, kao i članovima mješovitog crkvenog zbora i orkestra mladih.

Hrvatska katolička župa München