Hrvati u Kanadi

Hrvatska katolička župa u Oakvilleu proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca

22. veljače 2023. u 9:25

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Hrvatska katolička župa Presvetoga Trojstva u Oakvilleu svečano je u nedjelju proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca.

Ratna priča Hrvatice iz Oakvillea: Odlučila sam otići iz Zenice zbog neugodne situacije s rajčicom

Spisateljica Nikolina Ivanković rođena je u Zenici u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnome gradu. Studirala je elektrotehniku u Sarajevu i diplomirala informatiku u Torontu. Usavršavala se na Sveučilištu Harvard. Ljubiteljica je prirode, plesa, glazbe i sporta. Članica je triju govorničkih klubova: „Horizon Toastmaster“, „Burlington Advanced Club“ i „Raising Champions“. […]

Euharistijsko slavlje prevodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić u zajedništvu sa župnikom don Ilijom Petkovićem, župnim vikarom don Vinkom Nenadićem i vlč. Mariom Miglesom, župnikom iz Sesveta.

Biskupa Palića i sve prisutne na početku je pozdravio župnik don Ilija Petković, izrazivši svoju radost što upravo mostarsko-duvanjski biskup slavi euharistijsko slavlje, jer toj biskupiji pripadaju svećenici koji skrbe za župu Presvetog Trojstva u Oakvilleu.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

„Okupili smo se moliti zagovor bl. Alojzija Stepinca koji je svoj život darovao i podnio mučeništvo kao svjedok čvrste povezanosti s Rimskom crkvom i Papom, nasljednikom sv. Petra. Svojim je životom, također, svjedočio iskrenu ljubav prema svome hrvatskom narodu. Tako je poticaj svima nama, a osobito vama koji živite izvan domovine Hrvatske, da ovdje gdje osnivate svoje obitelji, živite i radite jasno svjedočite svoju pripadnost Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu“, rekao je biskup Palić.

Biskup Palić s Hrvatima u Mississaugi proslavio Stepinčevo

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je u nedjelju svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj katoličkoj Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi, povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, javlja IKA. Na misi su uz župnika vlč. Božidara Tenšeka koncelebrirali i svećenici susjednih hrvatskih župa: don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, […]

​Tumačeći na temelju Božje riječi pojam mučeništva i mučenika, Kristovih svjedoka, biskup je rekao da su „trenutci smrti kršćanskih mučenika bili doista trenutci kušnje, ali je Gospodin prepoznao i nagradio vječnom proslavom u nebu njihovu vjernost i ustrajnost, požrtvovnost i odricanje. Ako se želi u potpunosti živjeti za Krista, onda se mora biti spreman pružiti svjedočanstvo takvog života za Krista i vlastitim životom, upravo kao što je to učinio bl. Alojzije Stepinac“.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

​Na kraju euharistijskoga slavlja biskup Palić zahvalio je na svećeničkom svjedočanstvu i služenju u župi u Oakvilleu svećenicima svoje biskupije don Iliji Petkoviću i don Vinku Nenadiću, kao i časnim sestrama koje djeluju u župi: s. Smiljani Delongi, s. Bernardette Copak i s. Bernardi Mikulić.

Na misi su u narodnim nošnjama sudjelovali djeca i mladi župne folklorne skupine „Hrvatsko prelo“, a liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod vodstvom s. Smiljane Delonga.

Oakville: Novi župni vikar u župi Presvetog Trojstva

Don Vinko Nenadić novi je župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Oakvilleu. U Kanadu je stigao 18. rujna 2022. U nastavku donosimo njegovu biografiju… Don Vinko Nenadić rođen je 19. siječnja 1997. u Splitu, od pok. oca Ante i majke Nevenke r. Zrno. Dolazi iz župe svetog Josipa – Hercegovački Vinjani. Osnovnu školu pohađao […]

Euharistijskim slavljem u župi Presvetoga Trojstva u Oakvilleu biskup Palić završio je svoj pohod hrvatskim župama u Torontu, Mississaugi i Oakvilleu.