provjera.com

Servis koji sprječava internetske prijevare među donacijama

5. siječnja 2021. u 9:17

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

Pokrenuta je internetska stranica provjera.com gdje svatko može provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje za stradale u potresu te tako se zaštititi od financijskih prijevara i lažnih kampanja, izvijestili su iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Ovo su nove upute za dostavu pomoći Hrvatskoj iz inozemstva

Iz Ravnateljstva civilne zaštite u nedjelju su objavili upute za dostavu humanitarne pomoći Hrvatskoj iz inozemstva zbog bolje organizacije i koordinacije. Pozvali su organizatore dostave humanitarne pomoći da prije kretanja na put dostave svoje podatke na e-mail: occz@civilna-zastita.hr. Zbog bolje organizacije i koordinacije dostave humanitarne pomoći Republici Hrvatskoj (Sisačko-moslavačkoj županiji) od strane pravnih i fizičkih […]

Internetsku stranicu održava skupina, kako javljaju iz udruge, nezavisnih ljudi među kojima su i stručnjaci za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnosti bankarskih sustava.

Cilj pokretanja ovog servisa je informirati i zaštititi građane od prijevara, lažnih i neprovjerenih informacija i podataka, koji svakodnevno kolaju i kao takvi mogu prouzročiti štetne lančane reakcije, a služi i kao pomoć u sprječavanju financijskih prijevara tijekom prikupljanja internetskih donacija vezanih za potrese u Hrvatskoj.

Osim smjernica za provjeru izvora informacija te mjere predostrožnosti tijekom izvršavanja donatorskih uplata, na spomenutom servisu nalazi se i popis provjerenih brojeva bankovnih računa organizacija te popis provjerenih donatorskih crowdfunding kampanja.

“Iznimno je bitno kontinuirano podizati svijest svakog pojedinca da prepozna potencijalne prijevare i sam donosi odluke. Naglasak je stoga i na edukaciji, i hvala svima koji rade na ovom projektu koji je u potpunosti volonterski”, rekao je Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i jedan od pokretača platforme.

Bez PCR testa ili samoizolacije za sve one koji dostavljaju humanitarnu pomoć

Ravnateljstvo policije objavilo je u srijedu 30. prosinca upute za prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske za osobe iz područja pogođenima potresom. Prema donesenim odlukama, omogućuje se izlazak iz Republike Hrvatske, bez sankcija, svim osobama kojima su oštećene kuće, a imaju izrečenu mjeru samoizolacije. Radi se o uglavnom o našim povratnicima npr. u zemlje Europske […]

Delić je napomenuo i da se na toj stranici ne promovira nijedna donatorska kampanja, nego im je želja da sve budu uspješne i pouzdane.