Dan misije

Duhovna obnova i proslava u HKM-u Aargau: Tek u skladu sve tri dimenzije vjera postaje plodna i odjelotvoruje se u ljubavi

2. studenoga 2021. u 9:10

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Sibylle Lovrić-Sep

Hrvatska katolička misija u švicarskom kantonu Aargau organizirala je od 28. do 30. listopada duhovnu obnovu uoči proslave Dana misije.

Biskup hrvatskog podrijetla imenovan vojnim ordinarijem za Čile

Papa Franjo imenovao je Pedra Ossandóna Buljevića vojnim ordinarijem za Čile, premještajući ga s naslovnog sjedišta La Imperial i iz ureda pomoćnog biskupa metropolitanske nadbiskupije Santiago de Chile, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa. Biskup Pedro Mario Ossandón Buljević Čileanac je hrvatskog podrijetla. Rođen je 16. listopada 1957. u Santiago de Chileu. Studij filozofije i teologije […]

Svaka od večeri bila je posvećena jednoj bogoslovnoj kreposti: vjeri, nadi i ljubavi. Duhovna obnova nazvana je “Povrh svega ljubav”, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Na poziv voditelja misije fra Nike Leutara, voditelj duhovne obnove bio je dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Duhovna obnova održana je prvi dan u Wettingenu, drugi u Aarauu, a treći dan u Bad Zurzachu, gdje je organizirano i zavjetno misijsko hodočašće svetoj Vereni, čiji se grob nalazi uz oltar mjesne crkve.

Govoreći o vjeri, dr. Markić istaknuo je tri dimenzije koje spominje papa u miru Benedikt XVI., a one su: sadržaj vjere, pristanak srca koji je ujedno i dar Božji te svjedočenje i ispovijedanje vjere.

“Tek u skladu sve te tri dimenzije vjera postaje plodna i odjelotvoruje se u ljubavi”, naglasio je Markić.

U nagovoru o nadi istaknuo je biblijsko značenje ove bogoslovne kreposti koja nam pomaže izdržati u kušnjama i nedaćama života, dok je u zaključnom nagovoru o ljubavi naglasio značaj milosrđa kao specifičnog oblika ljubavi na Božji način.

U 10 godina u Njemačku iselilo 426 845 Hrvata

Na panelu Iseljavanje I. održanom u subotu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u sklopu Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna, bilo je riječi o problemu stambenog zbrinjavanja koji utječe na iseljavanje te o iseljavanju hrvatskih državljana u Njemačku, piše IKA. „Stan je temeljna čovjekova potreba, a stambena kriza u različitim vidovima negativno utječe na zasnivanje obitelji te time […]

Sva tri dana prije nagovora bila je prigoda za ispovijed i molitvu krunice, a nakon euharistije održano je i misno slavlje.

Zbog epidemioloških prilika vjernici koji su se testirali, cijepili ili preboljeli koronu, mogli su bez ograničenja sudjelovati u programu, dok su drugi sudionici u susjednoj prostoriji bili povezani videovezom. Obnovu su glazbeno pratili misijski zbor mladih i veliki zbor pod ravnanjem s. Terezine Paluca.

Sibylle Lovrić-Sep

Na misnim slavljima u Buchsu, Wettingenu i Zofingenu u nedjelju je svečano proslavljen Dan misije. U svojim propovijedima dr. Markić ukazao je na jedinstvo zapovijedi ljubavi prema Bogu i čovjeku te istaknuo da su Božje zapovijedi dio božanske objave, ali se kao zapovijed činjenja dobra i izbjegavanja zla na poseban način nalaze i u svakom ljudskom srcu i savjesti.

Župnik HKM-a München: Teže je s ovom današnjom generacijom iseljenika. Prva je ipak slušala sve što se kaže i što je propisano

Na panelu Iseljavanje II. održanom u subotu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna, bilo je riječi o dušobrižništvu Hrvata u inozemstvu te o životu hrvatskih državljana u Njemačkoj, javlja IKA. Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislav Markić istaknuo je da je danas dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu […]

Fra Niko Leutar zahvalio je svima koji su se angažirali u organizaciji duhovne obnove i proslave Dana misije, izražavajući radost zbog lijepe duhovne pripreme i obljetnice. U HKM-u Aargau kao pastoralni suradnik djeluje Mario Lovrić, a kao tajnica Sanja Nevistić, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.