Rim

Duhovna obnova Zavoda sv. Jeronima u Sacrofanu

27. listopada 2022. u 8:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima

U subotu na spomendan sv. Ivana Pavla II., svećenici, časne sestre i djelatnice Zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom Markom Đurinom, prisustvovali su redovitoj mjesečnoj duhovnoj obnovi u duhovnom centru “Fraterna Domus” u mjestu Sacrofano nedaleko od Rima. Predvoditelj je bio duhovnik Zavoda p. Alan Modrić.

Predsjednik Milanović radostan zbog posjeta Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je jučer i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. U pozdravnom govoru rektor Zavoda Marko Đurin zaželio je srdačnu dobrodošlicu predsjedniku i njegovoj pratnji te izrazio radost da ga može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske, […]

Prigodni nagovor kojim je započela duhovna obnova naslovio je naslovom “Idi iz zemlje svoje”, referirajući se na Post 12,1-2 te na Heb 11,8 gdje se govori o pozivu kojeg je Bog uputio Abramu te vjeri kojom je on odgovorio na Božji poziv.

Nakon nagovora uslijedila je mogućnost pristupanja sakramentu ispovijedi i osobnoj molitvi, a zatim su svi sudionici proslavili euharistijsko slavlje koje je predslavio rektor Đurin, dok je homiliju izgovorio p. Modrić referirajući se na značaj sv. Pape Ivana Pavla II. te na naviještenu Prispodobu o smokvi (Lk 13,1-9).

Predavanje o utjecaju svetog Jeronima na kulturu i duhovnost Hrvata

U prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je u sklopu projekta “San Girolamo e la Cultura Croata” organizirano predavanje “Utjecaj svetog Jeronima na kulturu i duhovnost Hrvata”. Predavanje je održao prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Riječi dobrodošlice svima okupljenima […]

Da bi istaknuo kolika je povijesna važnost sv. Ivana Pavla II., p. Modrić naglasio je nekoliko statističkih podataka iz kojih je vidljiva velika popularnost ovog sveca. Usto, povezao je njegovu osobu naviještenom prispodobom koju je moguće čitati na dvojaki način.

S jedne strane, sv. Ivan Pavao II. također je bio grešan čovjek koji je zasigurno imao trenutaka kada je bio poput neplodne smokve, koliko god to zvučalo s obzirom na statističke podatke nevjerojatnim. S druge strane, sv. Ivan Pavao II., kao Kristov namjesnik na zemlji, na najizvrsniji način je obavljao ulogu vinogradara i brinuo se za smokvu-Crkvu koja je trebala njegove brojne zahvate kako bi bila plodna i svijetu donosila Isusa Krista. Zaključio je kako život sv. Ivana Pavla II. zasigurno može biti i te kakav poziv i poticaj svima u Zavodu sv. Jeronima, a osobito onima koji su na početku svog hoda u Rimu i Zavodu.

Alan Modrić preuzeo službu duhovnika u hrvatskom Zavodu sv. Jeronima

U srijedu 17. veljače za vrijeme liturgijskog slavlja Pepelnice, službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima preuzeo je p. Alan Modrić, DI, profesor kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Dosadašnji duhovnik p. Mihály Szentmártoni, DI koji je obavljao službu duhovnika od 30. rujna 2001., zbog navršene kanonske dobi razriješen je službe, javlja IKA. Homiliju […]

Na kraju svete mise rektor Đurin zahvalio je predvoditelju duhovne obnove na upućenim poticajnim riječima, a susret je zaključen zajedničkom večerom i povratkom u Zavod sv. Jeronima, piše Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.