Nemi

Duhovne vježbe hrvatskih svećenika u Rimu

7. ožujka 2023. u 16:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić

Od četvrtka do nedjelje svećenici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom, sudjelovali su na duhovnim vježbama u Centru Ad Gentes koji vode misionari verbiti u mjestu Nemi. Ovogodišnje duhovne vježbe predvodio je p. Alan Modrić, DI, duhovnik Zavoda.

U Rimu doktorirala Anđela Jeličić Krajcar

Anđela Jeličić Krajcar na Papinskome sveučilištu Gregoriana u četvrtak je obranila doktorsku disertaciju „Žrtva hvale. Egzegetsko-teološko istraživanje poslanice Hebrejima 13,15″. Kako bi jasnije izložila kulturološku i teološku pozadinu „žrtve hvale“, autorica je studij započela pregledom antičkog konteksta u kojem se „žrtva“ (grčki: thusia) i „hvala“ (grčki: ainesis) pojavljuju u ambijentu poganskih kultova i svjetonazora. Drugo […]

Modrić, vođen načelima Duhovnih vježbi sv. Ignacija Loyolskog, obratio se svećenicima kroz šest razmatranja. O svrsi te temeljnim postavkama duhovnih vježbi progovorio je uvodnim razmatranjem koje je naslovio „Uspon na brdo preobraženja“.

U drugom razmatranju „Bog – temelj mojega života“ svećenike je potaknuo na promišljanje odnosa Boga koji je savršenstvo te čovjeka koji je stvoren da hvali, štuje i služi Bogu koristeći zemaljske stvari s ciljem postizanja spasenja.

„Čovjek grješnik“ i „Razmatranje o osobnom grijehu“ naslovi su trećeg razmatranja u kojima je predstavljajući tri grijeha o kojima govori sv. Ignacije Loyolski: grijeha anđela, praroditelja i ljudi, p. Modrić progovorio o tajni grijeha i tajni Božjeg milosrđa.

Marko Martić

U četvrtom razmatranju „Poziv Krista kralja“ istaknuvši odabrane svetopisamske primjere poziva potaknuo je svećenike na razmatranje vlastitog životnog poziva koji se ostvaruje kroz svećeništvo.

U petom razmatranju s naslovom „Dvije zastave“, p. Modrić pred svećenike-vježbenike stavio je sučelice Isusa Krista koji po anđelima u ljudima potiče kreposti te Lucifera koji po palim anđelima, demonima, napastuje. U zaključnom razmatranju „Muka Gospodinova“ duhovne poticaje izrekao je temeljem triju trenutaka Kristove muke: Posljednjoj večeri, Getsemanskom vrtu i sedam posljednjih Isusovih riječi na križu.

Stepinčevo proslavljeno u Rimu

Hrvatska zajednica u Rimu proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca u petak u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je kard. Lazzaro You Heung sik, prefekt Dikasterija za kler. Koncelebriralo je tridesetak svećenika, a na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici, javio je Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Na početku misnog slavlja rektor […]

Osim razmatranja, duhovne vježbe uključivale su svakodnevno euharistijsko slavlje s homilijom nadahnutom misnim čitanjima, priliku za osobnu i zajedničku molitvu časova, pobožnosti križnoga puta i krunice, priliku za sakrament pomirenja i duhovni razgovor, kao i mogućnost za povlačenje u samoću u tišini prirodnog ambijenta koji okružuje duhovni centar.