Profil poziva

Dušan Balažević iz Subotice zaređen za đakona

18. listopada 2021. u 15:55

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Subotički biskup Slavko Večerin podijelio je red đakonata Dušanu Balaževiću, kandidatu iz župe Marija Majka Crkve u Subotici i studentu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, javlja IKA.

Projekt Lazarus uskoro u crkvi svetog Pavla u Münchenu

Profesionalni hrvatski ansambl „Projekt Lazarus“ održat će duhovni koncert u subotu 30. listopada u 19 sati, u crkvi svetog Pavla u Münchenu. Iz Hrvatske katoličke župe München ističu kako je Projekt Lazarus na hrvatskog glazbenoj sceni od 2013. godine, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine. […]

Tijekom svečanog liturgijskog slavlja, koje je predslavio 16. listopada u Katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, koncelebrirali su rektor i duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu preč. dr. Stjepan Radić i mons. Karlo Višaticki te svećenici Subotičke biskupije.

Sažimajući profil poziva, koji je svaki đakon dužan ostvarivati, a to su služenje, molitva i radost, biskup je, obraćajući se u homiliji ređeniku, rekao: „Đakon je čovjek koji služi. Pozvan je slijediti Isusa, i cijeli njegov život i poslanje je označeno služenjem. Đakon je onaj koji je pozvan ostvarivati, gotovo bih rekao utjelotvorivati, jednu od bitnih dimenzija sakramenta svetog reda. Đakon znači ‘sluga’, onaj koji služi. I ti si pozvan životom i riječima trajno podsjećati i posvješćivati svima u čemu je istinska veličina života. Ona nije u moći, ni u gospodarenju, nego u zauzetom služenju, u daru samog sebe. Trošenje svoga života u ljubavi prema Bogu, služeći braći i sestrama, omogućava nam da život ne izgubimo, nego da ga u Isusu višestruko dobijemo. Takav je među nama bio Isus, sin Božji, koji je slobodno ljubio i služio Ocu i ljudima, sve do potpunog predanja sebe na Križu, anticipirajući na Posljednjoj večeri, u gestama i riječima, žrtvu Križa, pokazujući tako apostolima, koji su sanjali o prvim mjestima, u čemu je veličina života“.

Biskup Večerin naglasio je kako je đakon pozvan u kršćanskoj zajednici i našem društvu uprisutnjivati Isusovo služenje i tako očitovati kršćanski paradoks, a to je da je istinska veličina služenje, život darivan iz ljubavi snagom Isusove milosti.

“Đakonsko služenje ne može se poistovjetiti s nekim oblikom socijalne agencije. Ono je nastavak Kristovog poslanja na zemlji. Neka se tvoj život, koji ćeš živjeti u beženstvu, sve više ukorjenjuje u Isusu i jača dnevnom molitvom koja će biti snaga tvoje pastoralne ljubavi. Molitva, liturgijska i meditativna, neka se hrani osobnim prihvaćanjem Riječi Božje“, zaključio je biskup.

Učenici iz Monoštora i Subotice posjetili Srijemsku Mitrovicu i Petrovaradin

Učenici petih i šestih razreda iz Monoštora i Subotice koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, posjetili su protekli vikend Srijemsku Mitrovicu i Petrovaradin, u okviru jednodnevnog izleta koji je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji. Djecu su u Srijemskoj Mitrovici ugostili nastavnik Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Dario Španović i djeca koja […]

Na misi je pjevao Katedralni zbor „Albe Vidaković“ pod ravnanjem Miroslava Stantića.