Izlet

Učenici iz Monoštora i Subotice posjetili Srijemsku Mitrovicu i Petrovaradin

13. listopada 2021. u 17:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Učenici petih i šestih razreda iz Monoštora i Subotice koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, posjetili su protekli vikend Srijemsku Mitrovicu i Petrovaradin, u okviru jednodnevnog izleta koji je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Vlč. Josip Vidić vitez Viteškog reda sv. Jurja

Zbog zasluga stečenih dostavom humanitarne pomoći za vrijeme Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, a i kasnije u suradnji sa svojim župljanima u Malgersdorfu u Bavarskoj, hrvatski svećenik vlč. Josip Vidić predložen je od priorata Viteškog reda sv. Jurja za članstvo, javlja IKA. Tako je u prošlu subotu u samostanskoj crkvi u Niedernburgu (Passauu), vlč. Josip […]

Djecu su u Srijemskoj Mitrovici ugostili nastavnik Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Dario Španović i djeca koja u ovom mjestu pohađaju spomenuti predmet, a mjesnu crkvu sv. Dimitrija, povijest župe te Srijemsku biskupiju predstavio je vlč. Eduard Španović. Također, učenici su se upoznali sa srijemskom narodnom nošnjom te su obišli lokalne znamenitosti: Carsku palaču povijesnog Sirmiuma i Arheološki muzej. Uslijedio posjet Petrovaradinskoj tvrđavi i obilazak rodne kuće bana Josipa Jelačića gdje ih je ugostio Darko Polić, upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“.

„Učenici 5. i 6. razreda osnovne škole iz Monoštora, Đurđina, Tavankuta i Subotice bili su na jednodnevnom izletu u Srijemskoj Mitrovici i Petrovaradinu. Njihovi prijatelji u Srijemskoj Mitrovici bili su im izvrsni domaćini. Pokazali su im katedralu, predstavili svoju nošnju, vodili ih u posjet Carskoj palači i Arheološkom muzeju. Prošetali su po središtu gradu. Nakon slasnog ručka, pošli su do Petrovaradina. Prošetali su se do Petrovaradinske tvrđave i došli do kuće Josipa bana Jelačića. Tamo ih je ugostio ravnatelj Darko Polić. Govorio im je o Banu. Nakon izlaganja, učenici su postavljali zanimljiva pitanja i uz okrjepu razgovarali s Darkom. Iako ih je tijekom cijelog puta pratila kiša, učenici su se odlično zabavili, družili i naučili mnogo toga novoga”, rekla je učiteljica Tanja Dulić.

Susreti hrvatske zajednice u Corku

Voditelj HKM-a Dublin vlč. Josip Levaković i veleposlanik Republike Hrvatske Davor Vidiš u četvrtak su se susreli s mons. Fintanom Gavinom, biskupom biskupije Cork and Ross. Razgovarali su o stanju u hrvatskoj zajednici u Corku koja se bliži petoj godišnjici svojih okupljanja. Istoga dana Hrvati su se okupili na svom redovnom misnom slavlju u St. […]

Izleti učenika dio su izvannastavnih aktivnosti koje HNV organizira i podupire s ciljem međusobnog povezivanja učenika i upoznavanja bogatstva tradicije i kulture hrvatske zajednice.