Hrvati u Mississaugi

Emotivan oproštaj od prvog župnika: Neki su ga slušali, a neki nisu, neki su samo gledali…

9. ožujka 2023. u 16:19

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Župa Hrvatskih mučenika – Mississauga

Nenadane vijesti nas iznenade i uvijek su to vijesti koje pobude osjećaje u nama, bilo radosne, bilo tužne. Kada smo u nedjelju prije Pepelnice dobili vijest iz domovine da je 19. veljače u Zagrebu svoj zemaljski život završio naš prvi dugogodišnji župnik mons. Ivica Kecerin, bila je to vijest koja nas je rastužila: umro je Father Kecerin…

Preminuo prvi voditelj hrvatske katoličke župe u Mississaugi

Mons. Ivica Kecerin, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je nakon duge i teške bolesti u nedjelju u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, u 86. godini života i 60. godini svećeništva. Ivica Kecerin rođen je 12. srpnja 1937. godine u Zagrebu u obitelji oca Valenta i majke Barice rođ. Sertić. Prvi razred osnovne škole pohađao […]

A onda se iza te tužne vijesti dogodila vjernička kršćanska stvarnost u reakcijama mnogih ljudi koji su poznavali Father Kecerina. Naravno da je svima žao što je preminuo, ali toliko lijepih uspomena, toliko svjedočanstava naših župljana o njegovih 28 godina svećeničkog služenja u Mississaugi, tu našu tugu usmjerava u radost kroz riječi mnogih: „Bogu hvala da smo ga poznavali, da smo živjeli s njime svoju vjeru, rasli s njime kada smo došli ovdje u Kanadu“.

Razmišljajući što bih napisao o ovom časnom čovjeku i svećeniku, kojem sam četvrti nasljednik kao župnik u hrvatskoj župi u Mississaugi, krenuo sam listati uvezane godišnje župne vjesnike i zaustavio se na 1988. godini, kraj lipnja i početak srpnja.

U nedjelju prije svetkovine sv. Petra i Pavla father Ivica Kecerin proslavio je svojih 25 godina od svećeničkog ređenja. Bio je to za njega i za cijelu župnu zajednicu Hrvatskih mučenika u Missisaugi veliki događaj koji su 1988. jako lijepo zajedno proslavili. U župnom vjesniku br. 26 str 5., objavljen je sljedeći tekst o tadašnjem župniku koji je napisao gosp. Josip Balaban…

“Kada se govori o jubilejima i jubilarnim proslavama podjednako mislimo na razlog i prigodu, kao i trenutke te prigode. Priređujemo veselja jer imamo bezbroj razloga da se to upriliči u ime nečega ili zbog nekoga. Dakako da u takvim razlozima ima važnih i nevažnih trenutaka.

Biskup Palić s Hrvatima u Mississaugi proslavio Stepinčevo

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je u nedjelju svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj katoličkoj Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi, povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, javlja IKA. Na misi su uz župnika vlč. Božidara Tenšeka koncelebrirali i svećenici susjednih hrvatskih župa: don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, […]

Kada se mala obiteljska zajednica okuplja na proslavu, sigurno to radi s veseljem i radošću. Kada se narod okuplja na svoje jubilarne i narodne proslave, to je sigurna i važna prilika. Kada se pak puk Božji u zajednici Crkvi okuplja oko oltara da proslavi i slavi jubilej služenja Bogu, jubilej svećeničkog služenja Crkvi, onda je to zaista ozbiljno, veliko, rijetko i veličanstveno što ispunja ljudska srca onom Božjom pravom radošću i puninom.

Danas smo mi, cijela župna zajednica na okupu da moleći slavimo 25. godišnjicu svećeničkog reda našeg gospodina župnika vlč. Ivice Kecerina. I doista ne prečesti jubilej, jer ne ostanu svi uz Božje stado ovako lijepi broj godina. Naš župnik je, hvala Bogu, to eto doživio da se s nama raduje i zahvaljuje za sva dobra u svojoj župnoj zajednici sa svojim dragim narodom.

Značajnije je još više ovo naše slavlje, jer slavimo jubilej ređenja i podjeljivanja sakramenta Svetog reda, slavimo jubilej svećeništva koje je sam Krist ustanovio na zemlji. Stoga, dragi naš svećeniče i župniče ova naša zajednica je zahvalna Bogu i Vama za ovaj jubilej, ova župna zajednica će vas i dalje pratiti i spominjati u svojim molitvama kao zahvalu za dosadašnje primljene milosti, kao i za potrebe u danima i godinama što dolaze što Vam ih je Gospodin odredio.

Župa Hrvatskih mučenika

Danas Crkva slavi svoje velike apostole Petra i Pavla, prve svećenike Crkve, pa je ovo naše slavlje tim više značajnije. Dragi naš župniče, svećeniče Kristov, po Božjem obećanju i snazi Duha svetoga primio si moć Svetoga reda. Primio si stado Crkve da ga vodiš i da mu služiš. Neka te stoga i vodi isti Duh da budeš svome stadu na spasenje, a svevišnji neka ti udijeli vječnu nagradu…”

Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja broji čak 1315 obitelji!

Dobro došli u šesti grad po veličini u Kanadi i treći u regiji Ontario. Prema podacima iz 2021. godine, Mississauga je dom više od 720 tisuća stanovnika, od koji se 37 posto izjasnilo kao katolici. U ovom relativno novom gradu, smještenom nedaleko od Toronta, djeluje i župa Hrvatskih mučenika, utemeljena 6. prosinca 1977. Budući da […]

Uime cijele župne zajednice župe Hrvatskih mučenika iskrena mu hvala na njegovu svećeničkom služenju. Kao i u svakoj obitelji, neki su ga slušali, a neki nisu, neki su samo gledali, a nisu slušali; a on je kao svećenik svima bio duhovni otac. Hvala mu!

vlč. Božidar J. Tenšek, župnik u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi