TV voditelj

Eugen Rubeša nasmijavao je milijune Amerikanaca. Iako je postao slavan, nikad nije htio preseliti u Hollywood

23. veljače 2022. u 5:39

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: YouTube/Screenshot

Jedno od vrlo poznatih imena (ne tako davno) u Americi bio je Gene Rayburn, voditelj raznih zabavnih TV emisija. Desetljećima je svakodnevno bio prisutan na televizijskim ekranima u milijunima kuća, a njegove bi emisije uvijek dobro došle kao ugodna razbibriga.

Uz posao u tvornici, ovaj Hrvat u Americi je uspio završiti studij, magistrirati i doktorirati

Putovati dugo i daleko nikad nije lako, posebice kad nas život, kao vihor, mota, baca, lomi i odnese onamo gdje nismo ni sanjali da bismo mogli stići. Juru Prpića, hrvatskog povjesničara u Americi, vihor života pronio je kroz teška vremena i odnio ga daleko od domovine, ali je on uvijek ostao stabilan, čvrst, vjeran sam […]

Smijeh je potreban svima i hvala Bogu da ima talentiranih ljudi koji nas znaju nasmijati i razveseliti. Bez njih, život bi bio tmuran. Gene je bio jedan od tih, a s njim ću vas upoznati jer je bio Hrvat.

Pravo ime i prezime mu je bilo Eugen Rubeša (amerikanizirano u Rubessa). Rođen je 22. prosinca 1917. u mjestancu Christopher na jugu države Illinois (usput, tu je rođen i John Malkovich.) Otac mu je bio Milan Rubeša, a majka Marija Hikec. Oboje su bili doseljenici iz Hrvatske, pobliže iz Sušaka.

Nije dugo živio u malom rodnom mjestu jer se obitelj selila tamo gdje je otac mogao naći posao. Tako godine 1920. Rubešovu obitelj nalazimo u Detroitu, gdje su mnogi pohrlili zbog proizvodnje automobila, ali nekoliko godina kasnije doselili su u Chicago u kojem je Eugen odrastao. Naravno, kao dijete govorio je hrvatski i nije ga zaboravio do kraja života. I na TV-u je znao ponekad “izvaliti” nešto na hrvatskom.

Zahvaljujući ovom Hrvatu iz Buenos Airesa, Hrvatska revija u emigraciji izlazila je čak 40 godina!

Biti umjetnik, pjesnik, pisac i kulturni djelatnik nije lako! Ovo posebice vrijedi za ljude koji stvaraju ne na svojoj rodnoj grudi, nego “pod tuđim nebom”, i još ako su prisilno odsječeni od kulturne matice svog naroda i domovine. Jedan od takvih bio je i Vinko Nikolić, najpoznatiji hrvatskih kulturni djelatnik izvan domovine nakon Drugog svjetskog […]

Karijera mu je bila duga i sadržajna, ali nije on na brzinu “uskočio” u televizijske programe i postao slavan. Uzelo je to podulje vremena i ustrajnog rada. Nakon srednje škole i jedne godine fakulteta pošao je u New York s namjerom da postane operni pjevač. Kako je imao dobar glas, htio ga je uvježbavati i pripremati se za pjevačku karijeru, ali te su se nade brzo rasplinule jer nije imao čime plaćati učitelje. Umjesto pjevanja, uspio se zaposliti u NBC-u, poznatoj televizijskoj kući. Otpočeo je kao paž, mladi pomagač, koji je radio kao vodič turistima koji bi došli razgledati NBC studio, a obavljao je i sve druge sitnije poslove.

Došao je Drugi svjetski rat i mladi Eugen se javlja u zrakoplovstvo, postao pilot, bombarder i instruktor. Tek nakon rata otpočinje njegov profesionalni rad. Prvo je radio blizu New Yorka, zatim u kazalištima na Broadwayu, nekoliko uloga imao je u filmovima i konačno trajnu karijeru na TV-u gdje je postigao slavu. Da bi mu ime zvučalo “američki”, preporučili su mu da ga promijeni i, kažu, otvorio je telefonski imenik, upro prstom i “naletio” na Rayburn. Pod tim je imenom radio i umro, ali nije nikad zaboravio da je hrvatskih korijena.

Ovaj Hrvat iz Chicaga bio je najpoznatiji autoritet anatomije ljudskog vizualnog sustava

Postati znanstvenik svjetskog glasa nije lako, treba puno volje, rada, spremnosti na odricanje i, naravno, Božjeg dara. Iz brojčano malog hrvatskog naroda bilo je puno onih koji su obogatili znanost i svijet, a i danas ih ima lijep broj rasutih širom kugle zemaljske. Jedan od njih bio je i Stjepan Poljak čija su djela dala […]

Godine 1940. Gene je oženio Helen Ticknor, imali su jednu kćer (Lynne) i ostali su vjerni svojim bračnim obećanjima do kraja života. Helen je umrla 1996. Zanimljivo je da se on nije nikad htio preseliti u Hollywood, nego je ostao cijeli život na istočnoj strani Amerike i preminuo je 29. studenog 1999. u Beverlyju, Massachusetts. Gene je bio osebujna i zabavna televizijska osoba. Bio je jedan od “slavnih” svoje generacije u Americi. Drago nam je da je bio hrvatskog podrijetla i da se time ponosio.