Od 23. do 25. studenog

Evo detalja o susretu hrvatske dijaspore u Urugvaju

18. rujna 2023. u 10:07

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Susret hrvatskih zajednica Južne Amerike, kulturnih, gospodarskih i državnih institucija Republike Hrvatske, s ciljem jačanja veza koje ih spajaju, održat će se u gradu Montevideu u Urugvaju od 23. do 25. studenog ove godine.

Kako je hrvatska obitelj u Urugvaju izgradila poslovno carstvo od 15 parobroda i tegljača te 70 manjih brodova

Davne 1836. godine Filip Lukšić, rođen 1814. u Sutivanu na Braču, kao vođa palube na jednom britanskom jedrenjaku doplovio je u Urugvaj i nastanio se u Montevideu. Tamo se oženio i imao 12 djece, od kojih je četvero rano umrlo. Od njegovih preživjelih petorice sinova nastalo je veliko potomstvo koje nosi prezime Lussich, a najpoznatiji […]

Hrvatski dom Montevideo osnovan je 9. rujna 1928. godine skupštinom na kojoj je sudjelovalo 157 hrvatskih iseljenika. Cilj joj je bio i danas jest širenje hrvatske kulture i tradicije te očuvanje imena Hrvatske te njezine drevne kulture u Urugvaju.

U tu svrhu ima veliko sjedište koje se nalazi na adresi Av. Dr. Luis Alberto de Herrera 3981, gdje se provode društvene, domoljubne i kulturne aktivnosti, među kojima se ističu probe tamburaškog orkestra i plesne skupine. Tome treba dodati i njegovu stalnu predanost ujedinjenju urugvajskog i hrvatskog naroda kroz različite događaje koje povremeno organizira.

Gotovo jedno stoljeće Hrvatski dom Montevideo bio je svjetionik koji je obasjavao tri naraštaja naših iseljenika, vodeći ih putem ljubavi prema kulturi i tradiciji domovine svojih predaka.

Hrvat iz Urugvaja u emotivnom pismu: Održao sam obećanje djedu, a moja posljednja želja je počivati u domovini

Unuk sam hrvatskog emigranta iz Hercegovine. On se zvao Lovre Planinić. Bio je najstariji brat od četvero braće i sestara. Emigrirao je u “Ameriku” 1925. godine, koliko razumijem, jer nije želio služiti jugoslavensku vojsku. Pobjegao je s lažnom putovnicom. Bila je to putovnica od jednog njegovog rođaka – Mirka Planinića. Doselio se u Urugvaj, gdje […]

Svoj domoljubni osjećaj ustanova danas produbljuje i osnažuje organizatorom VII. Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, čijim sudionicima već nudimo najsrdačniji doček i gostoprimstvo, objavio je Hrvatski dom Montevideo.

Svi zainteresirani prijaviti se mogu ovdje…