Njemačka

Evo kako će Tijelovo biti proslavljeno u ovim hrvatskim zajednicama

5. lipnja 2023. u 10:04

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Tijelovo, koje se u nekim hrvatskim krajevima naziva Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan, Korosante, slavi se u Katoličkoj crkvi u četvrtak nakon svetkovine Presvetog Trojstva.

Cvjetnica u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden

Slavljem Cvjetnice u nedjelju smo ušli u Veliki tjedan u kojemu kršćani ozbiljno i sabrano razmišljaju o posljednjim Kristovim danima. Taj blagdan spomen je na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije proslave Pashe, ali i na njegovu muku koja će ubrzo uslijediti. Tijekom Isusova ulaska u Jeruzalem narod mu je mahao palminim i […]

U Njemačkoj je taj dan neradni. Euharistija se slavi na otvorenom. Vjernici ukrašavaju svoje ograde i prozore te tako iskazuju radost da Isus – prisutan u hostiji – prolazi kroz ulicu, a svećenik s blagoslovljenom hostijom blagoslivlja sav narod. Vjernici prave postaje na putu, ukrašavaju oltar kod kojeg se zaustavljaju da poslušaju Riječ Božju. Na svakoj od postaja svećenik dijeli blagoslov na sve četiri strane.

Iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden javljaju kako je tijekom posljednjih nekoliko godina uvedena tradicija da svetkovinu Tijelova slave s njemačkom i ostalim zajednicama.

HKM Mittelbaden uoči 50. rođendana: U sve tri zajednice ulagalo se puno ljudskog truda i Božjeg blagoslova

Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavlja s proslavom 50. godišnjice pastoralnog rada u zajednicama Gaggenau, Rastatt i Baden-Baden. Ovaj jubilej zajednica je započela duhovnom obnovom u listopadu koju je predvodio svećenik don Damir Stojić, a za 18. i 19. studenog najavljen je novi programi… U petak će se u Gaggenauu održati svečana akademija u Jahnhalle s […]

Zajednica Karlsruhe započinje svetom misom u crkvi St. Cyriakus u 10 sati. Slijedi procesija, a slavlje završava u crkvi St. Michael. Nakon svećenikova svečanog blagoslova nastavlja se kršćansko druženje uz malu zakusku. Hrvatska zajednica sudjeluje u misnim čitanjima i molitvi vjernika te u slavljenju Gospodina pjevajući euharistijske pjesme. Vjernici su aktivno uključeni u cijelu pripremu.

Misa u Bruchsalu započinje u 9 sati na Parkplatzu kod Schönborngymnasium. Slijedi procesija kroz grad do Stadtkirche. Na putu se pjeva, moli i narod blagoslivlja. Narod ulazi u crkvu i dijeli se završni blagoslov. Vjernici se zatim okupljaju ispred crkve uz malo čašćenje. Hrvati sudjeluju u čitanju Božje riječi i molitvi vjernika.

Zajednica Pforzheim okuplja se u 10 sati ispred Bürgerhaus Buckenberg-Haidach odakle kreće procesija prema crkvi St. Elisabeth. Hrvatska zajednica sudjeluje u molitvi vjernika na hrvatskom jeziku.

Hrvati iz Mittelbadena, Mannheima i Mosbacha hodočastili u Svetu Zemlju: E, da nam je još koji dan ostati na izvorima naše vjere

Devedeset župljana iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden i Hrvatske katoličke misije Mannheim-Mosbach bili su od 17. do 24. veljače na hodočašću u Svetoj Zemlji. Iz Mannheima je glavni organizator bio vlč. Robert Ružić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj misije te njegova tajnica Ruža Đorđić Marošević. Za misiju Karlsruhe bili su zaduženi salezijanci don Sebastijan Marković […]

U zajednici Gaggenau neće biti zajedničke mise i procesije s njemačkom zajednicom, nego će hrvatski vjernici imati svoju redovitu svetu misu u 11.30 sati.