FOTOGALERIJA

Festa sv. Vlaha proslavljena u Bruxellesu

31. siječnja 2024. u 9:21

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dubrovačko-neretvanska županija

Proslava Feste sv. Vlaha upriličena je u nedjelju već deseti put u Bruxellesu, a organizirali su je Ogranak Matice hrvatske Bruxelles i Dubrovačko-neretvanska županija.

Ovako je bilo na Festi sv. Vlaha u Silicijskoj dolini

Festa sv. Vlaha proslavljena je u Campbellu, u Silicijskoj dolini u Sjedinjenim Američkim Državama. Tradicija je to koja se nastavlja od 1926. godine… “Pred preko 300 uzvanika slavilo se uz Tamburaše Sedef iz Varaždina koji su svoj repertoar prilagodili festi uz zvuke najboljih trubadurskih pjesama. Čula se i Himna slobode, a gospar Mato Kusalo poveo […]

Festa je otvorena ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule. Ovogodišnji festanjuli Nikola Kusovac i Mišela Malohodžić pročitali su proglas Feste kojeg su prethodno pripremili organizatori te su puštene golubice kao simboli slobode i mira.

Dubrovačko-neretvanska županija

Svečano euharistijsko slavlje u kapelici katedrale predvodio je bivši isusovački provincijal pater Dalibor Renić, a pjevanje na misi animirala je klapa Kaše. Poruku dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu pročitao je predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan. Svi koji su željeli nakon mise mogli su pristupiti obredu grličanja.

Dubrovačko-neretvanska županija

U sklopu svečanosti Feste sv. Vlaha u Bruxellesu organizirana je također Večera od Kandelore u restoranu La Chaloupe d’Or na glavnom bruxelleskom trgu Grand Place. Sudjelovalo je nešto manje od stotinjak uzvanika među kojima su bili: Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvoje Butigan, predsjednik Matice hrvatske Bruxelles.

Pročitajte kako su Dubrovčani proslavili festu sv. Vlaha u New Yorku 1936. i 1938. godine te u Limi 1939.

O proslavi feste sv. Vlaha između dvaju svjetskih ratova u pojedinim većim gradovima Kraljevine Jugoslavije dubrovački tisak redovito je obavještavao svoje čitatelje. Najčešće se spominju okupljanja u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Splitu, u gradovima u kojima je živjelo najviše Dubrovčana. I iseljenici s dubrovačkog područja slavili su svoga vjekovnoga nebeskog zaštitnika. Novinska izvješća iz prekomorskih […]

Večera od Kandelore je bila humanitarnog karaktera, a cjelokupan iznos bit će doniran Centru za djecu s teškoćama u razvoju Dubrovačko-neretvanske županije „Dva skalina“, objavljeno je na internetskoj stranici Dubrovačko-neretvanske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija
Dubrovačko-neretvanska županija