Jednostavnost i skromnost

FOTOGALERIJA: Hrvatska katolička misija Beč proslavila svetkovinu sv. Franje Asiškog

5. listopada 2021. u 15:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: s. Dragana Tomić/HKM Beč

Hrvatska katolička misija Beč svečano je obilježila svetkovinu svetoga Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačke redovničke obitelji.

HKM Beč: Sestra Ivana umjesto sestre Mire

Na redovitom izbornom provincijskom Kapitulu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, s. Mira Bliznac izabrana je u Upravu Provincije, na mjesto zamjenice i prve savjetnice provincijske predstojnice s. Željke Dramac. Kako je sjedište Uprave sestara u Sarajevu, provincijska predstojnica i zamjenica provincijske predstojnice uz još nekoliko sestara borave u takozvanoj provincijalnoj kući u […]

U okviru trodnevnice domaćim fratrima na ispovijedi pomagala su i subraća fra Josip Sedlar i fra Božo Saraf, koji su stigli iz Rima gdje studiraju.

Prvoga dana misno slavlje predvodio je fra Marko Vuković koji je ovoga ljeta naslijedio preminulog fra Daroslava. U biranim riječima fra Marko je najprije predstavio sveticu toga dana, svetu Tereziju od djeteta Isusa, popularno nazvanu i malu Tereziju, zatim ju je usporedio sa svetim Franjom. Oboje nisu predugo živjeli, ali su iza sebe ostavili izvanredne tragove. Njihovi životni putovi vrlo su neobični.

“Drugog dana slavlje je predvodio voditelj misije fra Josip Koren, podsjetivši nas na molitvu iz djetinjstva ‘Anđele čuvari mili’, koju smo kao djeca učili, ali koju trebamo moliti i kao odrasli. Bog je svakome od nas dao anđeoskog pratioca za pomoć i čuvanje od zla. Sveti Franjo bio je poput anđela i prozvan je serafskim ocem”, javljaju iz HKM-a Beč.

Treći dan trodnevnice započet je obredom preminuća svetoga Franje, prisjećajući se trenutaka njegove smrti, pjevajući s njim psalam „Iz svega glasa vapijem Gospodinu“, slušajući izvještaj o njegovoj smrti te proglas generalnog ministra brata Ilije o smrti brata i oca Franje.

Moj život u Beču: Ljudi s kojima sam ovdje radila nemaju nikakvih predrasuda na temelju spola

Umjetnička ravnateljica 31. muzičkog biennala Zagreb Margareta Ferek-Petrić rođena je 1982. u Zagrebu. Od 2015. članica je odbora Društva za suvremenu glazbu u Austriji – ÖGZM, a od 2016. redovita je članica Hrvatskog društva skladatelja. Živi i radi u Beču. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište […]

Svečani obred preminuća i svetu misu, u koncelebraciji s fra Markom Vukovićem i fra Radovanom Čorićem, predvodio je fra Ivica Janjić, a za pjevanje je pod vodstvom sestre Ivane Džambas bio zaslužan Zbor mladih i Mješoviti župni zbor.

U propovijedi se fra Ivica osvrnuo na to da bismo u odnosu s Bogom od djece trebali naučiti primati bez da smo nešto zaslužili…

“Bog nas ljubi bez da smo mi to nečim mogli zaraditi, te trebamo prestati razmišljati da mi nebo možemo zaslužiti nekakvim molitvama, pobožnostima, duhovnim životom ili bilo čime drugim. Mi se možemo samo otvoriti Bogu koji nam želi, jer smo njegova djeca, darovati nebo baš kao što roditelj poklanja djetetu svoju ljubav od djetetova rođenja. Boga trebamo, baš kao što je to doživljavao i sveti Franjo, doživljavati kao istinskog Oca, kojemu se možemo i trebamo potpuno predati baš kao što je Franjo to učinio kada je zemaljskom ocu predao čak i svoje odijelo”, pišu iz HKM-a Beč.

Jutarnju misu na samu svetkovinu, uz koncelebraciju fra Ivice Janjića i fra Marka Vukovića, predvodio je fra Josip Koren. Svečanu večernju misu, uz koncelebraciju fra Ivice Janjića, fra Marka Vukovića, fra Bože Sarafa i fra Josipa Sedlara, predslavio je fra Radovan Čorić, koji se u homiliji zapitao što je to privuklo ljude da ne samo u Franjino doba nego i kroz kasnija stoljeća sve do danas slijede tog mladića iz Asiza, koji nije bio ni lijep, ni utjecajan, ni moćan, ali je svojim veselim služenjem Gospodinu u jednostavnosti i skromnosti privukao mnoge sve do danas.

Fra Ivica Pečnik napušta Hrvatsku katoličku misiju Beč. Poznato je i gdje će nastaviti svoje djelovanje

Na 19. nedjelju kroz crkvenu godinu u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč, fra Ivica Pečnik u koncelebraciji s fra Radovanom Ćorićem, predslavio je tri svete mise. Naime, razlog zašto je upravo fra Ivica imao sve tri mise je njegov odlazak iz Beča. On će Odlukom Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda svoje djelovanje nastaviti na […]

Nakon svečanog euharistijskog slavlja članovi ogranaka franjevačke obitelji, oci franjevci, školske sestre franjevke, braća i sestre iz Franjevačkog svjetovnog reda i iz FRAME, nastavili su slavlje uz bogatu trpezu i radosnu pjesmu i druženje.