Svaki trenutak je važan

fra Jozo Grbeš: Snaga je uvijek odraz Duha, a ne tijela

21. prosinca 2021. u 6:21

Potrebno za čitanje: < 1 min

fra Jozo Grbeš

Duhovnost

FOTO: Pixabay

Ovo blaženo vrijeme je vrijeme nježnosti i snage. Vrijeme nježnosti Božje koja nam pokazuje da je ljubav najveća snaga u svemiru i u čovjeku. Vrijeme snage jer oni koji s Gospodinom hode uvijek imaju snagu u sebi. Snaga je uvijek odraz Duha, a ne tijela.

Ne dopustimo da nam pogled zastane na nekoj staroj obiteljskoj fotografiji dok pored nas prolaze živi ljudi

U jednom tamnom kutku male kapele unutar velike crkve u kojoj posljednjih mjeseci slavim nedjeljnu svetu misu, zatekao sam lijepo uređeni prikaz betlehemske štalice. Male figurice pastira i kraljeva raspoređene su po žutoj razbacanoj slami okolo stare štalice u kojoj se već nalazi figurica vola, a vjerujem i da magarčeva figurica nije daleko. Prikaz je […]

Božić je događaj u kojem je povijest satkana u jednom trenutku. Sve se dogodilo u trenutku. U jednom trenutku, izvanrednom, posebnom trenutku. Riječ je tijelom postala, čovjekom. Trenutak je to kojim je svijet doživio transformaciju. Postavši čovjekom, Bog je učinio mogućim da čovjek vidi Boga.

Trenutak je odraz vječnosti. U trenutku se sve događa. Naš život je satkan od tisuću trenutaka. U trenutku je Bog stvorio svemir. U trenutku se dogodilo začeće, rođenje, u trenutku se dogodilo uskrsnuće. Kao djeca Božja svi ćemo se izmijeniti u jednom trenutku, u tren oka.

Dok su stvorenja ove Zemlje hodala nesvjesna svojih trenutaka, Bog je stigao. Bog uvijek stiže u trenutku, u tišini, u jednostavnosti jednostavnoga. I poručuje nam da je svaki trenutak važan. Svakom trenutku moramo posvetiti pozornost. Hodati svjesno ovom zemljom znači biti prisutan u svakom trenutku, svakom susretu, svakoj riječi, svakoj odluci i svakom činu.

Susreti su oni koji mijenjaju ljudsku dušu. Susreti su oni koji nas čine bogatima. Svaki je korak hod k nekomu. Svaki hod prema nekome jest izlaženje iz sebe. Izlazak iz sebe je početak sreće. Zaista iz susreta dolazi sreća.

Odgovor na ovo temeljno pitanje odredit će sve naše odnose

U Isusovu rođenju Bog kaže da je dobro biti čovjek. Jedincatost kršćanstva uvijek je bila utjelovljenje. To znači da su duhovna stvarnost i materijalna priroda (fizička, ona koju možemo vidjeti i dodirnuti) zaista jedno. Oduvijek su bili jedno, još od početka. Ono što se očituje u Isusovu tijelu jest očitovanje univerzalne istine: materija je i […]

Božić nam poručuje da je život put. Pozvani smo izići iz sebe, poći u susret drugima. U tim susretima rađa se i najvažniji susret: susret s Božanskim. Neka Vam je sretno ovo putovanje u kojem susrećemo Gospodina i dobivamo puninu sreće i trajni mir naših života.