Stara štalica

Ne dopustimo da nam pogled zastane na nekoj staroj obiteljskoj fotografiji dok pored nas prolaze živi ljudi

16. prosinca 2021. u 4:58

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Duhovnost

FOTO: IKA

U jednom tamnom kutku male kapele unutar velike crkve u kojoj posljednjih mjeseci slavim nedjeljnu svetu misu, zatekao sam lijepo uređeni prikaz betlehemske štalice. Male figurice pastira i kraljeva raspoređene su po žutoj razbacanoj slami okolo stare štalice u kojoj se već nalazi figurica vola, a vjerujem i da magarčeva figurica nije daleko. Prikaz je lijepo zaštićen staklenim okvirom kao ogradom i postavljen na veliki stalak s kotačima tako da se može lako pomicati po crkvi.

Hrvati u Somboru sami izgradili drveni zvonik i postavili zvona

U godini jubileja župne crkve sv. Nikole Tavelića u Somboru, župljani su, predvođeni svojim župnikom preč. Josipom Štefkovićem, sami pokraj crkve izgradili drveni zvonik i postavili zvona koja su prvi put zvonila na Treću nedjelju došašća. Župna crkva sv. Nikole Tavelića na Bezdanskom putu u Somboru ove godine slavi 50. obljetnicu svoga postojanja. Izgrađena je […]

Tako je zapravo božićni prikaz betlehemskih jaslica u ovoj crkvi cijelu godinu spreman za iznošenje pred oltar, kako bi se vjernicima dočarao božićni ugođaj i rođenje maloga boga Isusa Krista. No, opet daleko je to od one kreativni višednevne pripreme postavljanja božićne štalice i Isusovih jaslica u našim crkvama u Hrvatskoj. Često se u našim župama nađe skupina vjernika ili pokoji kreativac koji onda svake godine iznova maštovito prikazuje Betlehem i štalicu.

Danima prije prikuplja se svježa mahovina po šumi, traži se drvena građa za postolje jaslica i osmišljava se izgled prirode oko zamišljenog Betlehema. S potočićem ili bez njega? Dvije vatrice za pastire ili jedna? Zvijezda repatica na lijevoj strani ili desnoj? Pa onda raspored pastira i ovčica, kraljeva i deva tako se prilagođuje da i malenoj djeci bude vidljiva i jasna betlehemska priča. Kao da se kroz igru s figuricama i znoj postavljanja kulise svaki put priprema novi Betlehem i očekuje novo Kristovo rođenje.

Ako je za istočnu Crkvu slikanje ikona sveti događaj u kojem monah meditira otajstvo vjere koje oslikava i kroz molitvu ga prikazuje bojama na drvetu, onda je za nas zapadne kršćane pripremanje, osmišljavanje i prikazivanje jaslica sličan molitveni čin u kojem kroz molitvu i meditaciju, kroz razgovor i druženje vjernici produbljuju otajstvo vjere koje se dogodilo Isusovim rođenje u Betlehemu.

Odgovor na ovo temeljno pitanje odredit će sve naše odnose

U Isusovu rođenju Bog kaže da je dobro biti čovjek. Jedincatost kršćanstva uvijek je bila utjelovljenje. To znači da su duhovna stvarnost i materijalna priroda (fizička, ona koju možemo vidjeti i dodirnuti) zaista jedno. Oduvijek su bili jedno, još od početka. Ono što se očituje u Isusovu tijelu jest očitovanje univerzalne istine: materija je i […]

Uspoređujući ova dva način pripremanja betlehemske štalice i jaslica u različitim crkvama kao da vidim dva naša pristupa vjeri u živoga Boga. Jesmo li i mi jednom davnom svoju sliku Boga lijepo zamislili, uredili, postavili u svojoj mašti i mislima te ju ogradili staklenom ogradom kako je nitko ne bi dirao niti mijenjao? I kao što ova postavljena betlehemska štalica u njemačkoj crkvi stoji cijelu godinu u tamnom kutu crkve te uvijek ista čeka samo da je u pravo vrijeme iznesu pred oltar, tako i mi u jednom kutu svojega srca imamo uređenu sliku Boga koju onda u pravo vrijeme pred Božić ili Uskrs iznesemo pred svoje prijatelje i rodbinu nepopuštajući da nam itko mijenja tu našu sliku. Taj naš Bog iz djetinjstva opušta nas uz božićne pjesmice, okićeni šareni bor i punu trpezu hrane pred nama.

A drugi pristup vjeri u živog Boga jest ovaj kreativni pokušaj izrade betlehemske štalice u kojem svake godine nastojimo iznova na novi način prikazati svoju vjeru u Isusa Krista. Ovaj drugi prikaz božićnih jaslica nema staklenu ogradu koja ga štiti nego dopušta svakome da se približi i uživi u vizualni ambijent postavljenih figurica. Još više od toga može se dogoditi kada se malo dijete približi tim nezaštićenim jaslicama i u svojoj zaigranosti uzme pokoju figuru i pomakne je, pa čak i odnese sa sobom u svoju igru. To je slika Boga kojoj dopuštamo da se mijenja i da nas svaki dan iznova iznenadi svojom svježinom. Ako dopustimo drugome da iz te naše slike Boga, iz našeg doživljaja Boga sam uzme za sebe ono što mu može pomoći u duhovnom životu.

Ne dopustimo, dragi vjernici, da nam pogled zastane na nekoj staroj obiteljskoj fotografiji dok pored nas prolaze živi ljudi i očekuju da im pružimo ruku. Ne dopustimo da ostanemo uronjeni u neku staru sliku Boga koja nas samo uspavljuje i usporava, ispunja nekim sladunjavim osjećajem mira koji smo nekada kao djeca imali, već pogledajmo oko sebe i primijetimo kako je Boga živ u našim bližnjima i u našoj zajedničkoj molitvi i liturgiji.

Oproštaj od župnika s kojim su 32 godine dijelili dobro i loše: Imati Vas za nas je bio veliki dar

Hrvatska katolička misija Aschaffenburg prestat će 1. siječnja 2022. sa samostalnim djelovanjem. Prema odluci Biskupije Würzburg, misija će se integrirati s HKM-om Würzburg, koju vodi fra Ivan Penava. Misu je tom prigodom predslavio vlč. Ivan Levak, a suslavili su novi dušobrižnik fra Ivan Penava i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, javlja […]

Neka vam ovaj Božić ne bude samo prilika da iz sjećanja nostalgično iznesete stare slike o Bogu, već mu dopustite da vas ove godine na novi način iznenadi i očara svojoj božanskom kreativnošću. Dopuste mu da se zaista ove godine na novi način rodi u vama! Neka vaše srce budu njegova nova štalica u koju će se smjestiti.

fra Ivan Penava, voditelj HKM-a Würzburg